Dagens PS

Allt fler jobbar efter 65

Inom kommuner och regioner jobbar allt fler medarbetare efter att de fyllt 65
Inom kommuner och regioner jobbar allt fler medarbetare efter att de fyllt 65. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 feb. 2024Publicerad: 09 feb. 2024

Antalet anställda som är 65 eller äldre har sedan 2012 ökat med nästan 75 procent i kommunerna, det visar en ny rapport om att jobba efter pensionsåldern.

ANNONS
ANNONS

Det är långt ifrån alla som slutar jobba när de uppnår sin pensionsålder. Drivkraften bakom beslutet att fortsätta jobba efter 65 skiljer sig dock mellan kvinnor och män.

Förlängt arbetsliv

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har undersökt vilken inställning medarbetare mellan 55 och 65 i kommuner och regioner har till att jobba efter att de uppnår sin pensionsålder.

I rapporten Förlängt arbetsliv presenterar de sina fynd.

Av de som tillfrågats i undersökningen svarar 38 procent att de kommer arbeta tills de är 67, eller längre.

Sedan 2012 har antalet medarbetare i kommuner och regioner som är 65 år eller äldre ökat kraftigt, med nästan 75 procent.

I regionerna har antalet medarbetare som är 65 och äldre fördubblats under samma period. Det finns dock en tydlig brytpunkt vid 65, som fortfarande är en “milstolpe”.

En stor del medarbetare lämnar sin månadsavlönade anställning vid 65 och övergår till att bli anställda med timlön.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hög arbetsförmåga

Den höjda pensionsåldern påverkar normen att gå i pension vid 65, men enligt SKR:s rapport vill också medarbetare i kommuner och regioner stanna kvar i arbetslivet.

“Positivt överraskade är att 90 procent bedömer att de har en hög eller mycket hög arbetsförmåga och nästan lika många uppger att de trivs i yrket och hos sin arbetsgivare”, säger Bodil Umegård till Dagens Nyheter.

Hon är sektionschef vid avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR och förklarar att allt fler jobbar kvar efter 65, både genom att de skjuter fram sin pension och genom att de kommer tillbaka och jobbar extra.

Kvinnor och män

Vad som ligger bakom beslutet att fortsätta jobba skiljer sig mellan kvinnor och män, för kvinnor handlar det oftare om ekonomi.

I undersökningen svarar 60 procent av kvinnorna och 55 procent av männen att skälet till att de väljer att arbeta längre är att få högre pension.

47 procent av kvinnorna och 37 procent av männen svarar att de arbetar längre för att de vill bibehålla sin nuvarande inkomst.

ANNONS

“Det bottnar i en ojämställd och könssegregerad arbetsmarknad där kvinnor tar en större del av det obetalda arbetet, och jobbar mer deltid. Viktigt för arbetsgivare är att göra heltid till norm och att satsa på arbetsmiljön”, säger Bodil Umegård till DN.

Läs mer: Färdiggnällt – svenska pensionärer rikare än du tror? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS