Tysklands inrikesminister kallade UEFA:s hantering ”helt oansvarig” för att de tillåtit stora matchpubliker under fotbolls EM.

ANNONS

EM är i full gång och matcherna spelas på olika arenor runt om i Europa. Storleken på folksamlingar har dock varierat under EM beroende på värdlandets regleringar.

Vissa länder har tillåtet matcher att spelas inför 25 till 45 procent av fotbollsarenans kapacitet. Andra länder har tillåtet betydligt större publik. Matcher på Puskas Arena i Budapest har spelats inför full publik, med över 60.000 personer på läktaren.

Semifinalen och finalen kommer att öka smittspridningen

”UEFA:s policy är helt oansvarig”, sa Tysklands inrikesminister Horst Seehofer i en presskonferens. ”Jag kan inte förklara varför UEFA agerar så orimligt, jag antar att det beror på kommersialism,” sa Seehofer och förklarade att en match med 60.000 deltagare, som i Budapest och det som planeras för semifinalerna och finalen, skulle oundvikligen öka smittspridningen av Corona.

Han jämförde med München, där endast 14.500 supportrar fick sitta på läktarna. De var även tvungna att bära munskydd, hålla avstånd och uppvisa negativa Corona tester.

UEFA har även kritiserats på andra håll. WHO har sagt att folkmassor, resor och lättade restriktioner i samband med EM har ökat antalet nya fall av Corona med 10%. ”Tio veckor av minskande antal fall kommer att ersättas av en ny våg om fotbollssupportrar och andra inte är på sin vakt”, säger Catherine Smallwood, senior emergency officer på WHO, till Reuters.

”Matcherna driver smittspridningen”

Hon förklarar att länder behöver titta på mer än bara matcherna. De behöver även undersöka hur folk tar sig till och från fotbollsarenor, och om de går ut till barer efter matcherna.

”Matcherna driver smittspridningen”, säger Catherine. Siffrorna verkar hålla med tesen.

Skottlands folkhälsomyndighet har meddelat att cirka 2 tusen personer har rest till EM matcher när de har varit smittsamma. Finland har sagt att fler än 300 finnar har blivit smittade under EM resor.

ANNONS
ANNONS

Hur dagens semifinal i St. Petersburg bidrar till smittspridning återstår att se men Rysslands vice premiärminister har föreslagit förbud mot folksamlingar över 500 personer. Matchen kommer att spelas med halvfyllda läktare på Krestovskij stadion, som har kapacitet för 67.500 personer.

Läs även: Sommaren kan bli förstörd av delta-varianten [Dagens PS]

Läs också: Delta-varianten – de drabbas värst [Dagens PS]