Dagens PS

Sommaren kan bli förstörd av delta-varianten

Delta-varianten
Lissabon, huvudstaden i Portugal, tvingas stänga ner igen efter en rejäl ökning av fall av delta-varianten. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 juni 2021Publicerad: 28 juni 2021

Sommaren i Europa kan bli förstörd av delta-varianten av covid-19. Det kan bli ytterligare en katastrof för de turistberoende länderna kring Medelhavet, varnar Bloomberg för.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fler och fler länder världen stänger ner igen – då de drabbats av stora utbrott av delta-varianten av covid-19. Australien annonserade nyligen en lockdown, och rapporter att vaccinet inte är lika effektivt mot varianten sätter skräck – i Israel var hälften av de nya smittade redan vaccinerade med Pfizers vaccin.

Ett av länderna som drabbats hårt är Portugal, där över 70 procent av alla nya fall i huvudstaden Lissabon handlar om delta-varianten. Storbritannien har tagit bort Portugal från sin “gröna lista” över säkra länder, med ett ras i turismen som effekt.

Från 90 till 30 procent bokningar

Även inrikes resande har stoppats av regeringen, boende i huvudstaden får inte längre åka ner till den populära solkusten i den södra delen av landet.

“För fyra veckor sedan hade vi mer än 90 procent av våra rum bokade men nu är det drygt 30 procent. Jag förstår inte hur Portugal slutade vara säkert från en dag till en annan”, säger hotellchefen Hugo Goncalves till Bloomberg.

Många länder i Europa, däribland Sverige, håller på att dra ner på restriktionerna kring covid-19. Men EU-myndigheten European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) tycker att det är en dålig idé som kan leda till en “signifikant ökning av dagliga fall, sjukhusvistelser och dödsfall”, skriver man.

Merkel: “Pandemin är inte över”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade situationen på ett EU-möte i Bryssel i fredags.

ANNONS

“Pandemin är inte över, som vi skulle ha önskat. Allt vi kan göra är därför att hålla infektionstalen nere och påskynda vaccinationstakten samtidigt som vi är försiktiga”, säger Angela Merkel.

Delta-varianten har fått ett grepp om Storbritannien, där praktiskt taget alla positiva tester gäller delta-varianten, skriver Bloomberg. EU har stoppat resande från Storbritannien, enligt Bloomberg. Även Tyskland, Italien och Irland har stora utbrott med siffror på delta-varianten runt 15-20 procent av de nya smittade.

Läs mer: Kan behövas tredje dos vaccin redan i vinter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS