Dagens PS

Delta-varianten – de drabbas värst

delta-varianten
Ny data från England visar vilka grupper i samhället som verkar drabbas värst av delta-varianten. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 29 juni 2021

Delta-varianten är den mest omtalade mutationen av coronaviruset just nu. Ny data från England visar vilka grupper som drabbas värst. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Delta-varianten av coronaviruset upptäcktes först i Indien under slutet på förra året där det bidrog till en andra våg och tusentals döda. 

Att delta-varianten varit så pass omtalad har med tre saker att göra. För det första är den mer smittsam än de tidigare varianterna av viruset. För det andra leder varianten till en ökad risk att hamna på sjukhus och för det tredje verkar den vara mer resistent till vaccin. 

Sprider sig snabbast

Förra veckan varnade WHO att delta sprider sig snabbast av alla mutationer som upptäckts hittills. Varianten tenderar också att drabba samhällets mest svaga, särskilt på platser där man inte kommit igång med vaccinering ännu.  

I England har dock delta-varianten dominerat trots höga vaccinationssiffror. Därför har man nu granskat landet för att se vilka grupper som tycks vara extra sårbara för mutationen.

De mest drabbade 

Nästan 100 000 deltafall har analyserats från februari till juni. Enligt statistiken har unga under 50 smittats i högre grad än de över 50. Dessutom har majoriteten varit ovaccinerade. Fortfarande är det främst äldre människor dör av varianten.  

Vidare visade datan att delta-varianten upptäckts både hos ovaccinerade och hos de som tagit en vaccinspruta. Endast några få fall upptäcktes hos fullt vaccinerade individer, vilket tyder på att vaccinet verkar fungera för att dämpa smittspridningen trots att det inte är 100 procent effektivt.

ANNONS

Mer smittsam än alpha

Enligt data från Public Health England ska två doser av Pfizer eller AstraZeneca ge ett “väldigt säkert” skydd. Delta-varianten fortsätter dock att dominera i England och mutationen tycks således vara mer smittsam än alpha-varianten. Dessutom visar datan på att vaccin biter sämre på delta-varianten än på alpha-varianten.

PHE menar samtidigt att en fullständig vaccinering ger ett tillräckligt högt skydd och uppmanar därför befolkningen att vaccinera sig.   

Läs hela artikeln på CNBC.

Läs mer: Sommaren kan bli förstörd av delta-varianten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS