Enorma bostäder, exklusiva bilar och lyxklockor – här finns den svenska knarkindustrins miljarder dolda, rapporterar SvD Näringsliv.

Svenska Dagbladet har sedan en tid tillbaka granskat den svenska narkotikahandeln. Sedan i söndags har tidningen bland annat kunnat berätta om knarklabb i Stockholmslägenheter, om hur en betongfabrik lurades köpa kokain och om hur två unga bröder kunde sälja knark till klasskompisar från villan i Djursholm.

Och nu har SvD kartlagt var de svenska knarkmiljarderna finns gömda – en industri som omsätter miljarder kronor varje år.

Men att spåra pengarna visar sig vara extremt svårt.

”Att hitta de stora vinsterna är snudd på omöjligt /…/ Vinsterna döljs i fastighetsaffärer, vräkiga bilar och Rolexklockor för miljoner – framför ögonen på polisen.”

Som exempel tar Svenska Dagbladet en 49-åring som officiellt driver ett fastighetsbolag med låg omsättning tillsammans med sin sambo.

Men satellitbilder vittnar om något annat. Tidningens två reportrar Mathias Ståhle och Robin Folkö kan med Google Maps enkelt kartlägga en rad excesser som inte går ihop med parets senaste deklaration: Porsche, Landrover, Mercedes, BMW – lyxbilarna duggar tätt på garageuppfarten utanför den vita villan.

Och SvD-reportrarna är inte ensamma om insikten. Både polis och åklagare har haft honom under lupp under flera år. Misstanken är att mannen – som också ska ha kopplingar till den jugoslaviska maffian – finansierar lyxlivet med narkotikaaffärer och att pengarna tvättas via exklusiv konsumtion.

ANNONS
ANNONS

Men detta är bara i teorin. Trots myndigheternas hypoteser har 49-åringen aldrig dömts.

”Han framställer sig som en kille som handlar med exklusiva klockor. Det är ett vanligt förekommande fenomen när det kommer till penningtvätt”, säger kammaråklagare Michael Hansson till tidningen.

Svenska Dagbladet publicerar på fredagsmorgonen en intervju med Mikael Damberg (S) där inrikesministern konfronteras kring den växande narkotikahandeln som enligt tidningen ligger bakom så väl kriminella nätverk som de senaste årens gängmord.

Ett verktyg – som regeringen vill införa – kan vara att introducera kronvittnen i det svenska rättssystemet, säger Mikael Damberg. På så sätt skulle exempelvis en knarklangare kunna slippa straff om denne pekar ut nyckelpersoner högre upp i kedjan.

”Polis och åklagare vill komma högre upp i de kriminella hierarkierna. De vill kunna slå mot huvudmännen som orkestrerar och leder det här”, säger Mikael Damberg.

Enligt Svenska Dagbladet tillsätter regeringen nu en utredning kring både kronvittnen och eventuellt utökade vittnesskyddsprogram. Frågan ligger på justitieminister Morgan Johanssons bord och redan efter sommaren uppges direktiven till utredarna vara klara, erfar SvD.

När utredningen kan vara klar är dock oklart.