Dagens PS

Storbrand på Stureplan – H&M:s lyxbygge i lågor

En fastighet på Stureplan har brunnit kraftigt sedan 05.00-tiden på tisdagsmorgonen. (Foto: TT / Montage)
En fastighet på Stureplan har brunnit kraftigt sedan 05.00-tiden på tisdagsmorgonen. (Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 nov. 2017Publicerad: 07 nov. 2017

Två personer förda till sjukhus och nu riskerar hela byggnaden att rasa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klockan 05.00 kom larmet och vid 05.30 fanns räddningstjänsten på plats vid en fastighet vid Stureplan på Östermalm i centrala Stockholm. Fastigheten ägs av fastighetsbolaget Hufvudstaden och vid 07.30-tiden på tisdagsmorgonen var branden fortfarande utom kontroll – med risk för spridning.

60-70 brandmän från olika stationer i Stockholm bekämpar branden.

”Hela kvarteret är drabbat. Det handlar om Biblioteksgatan, Jakobsbergsgatan, Norrlandsgatan och Lästmakargatan”, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl vid Stockholms brandförsvar, enligt Dagens Industri.

I skrivande stund syns inga lågor men brandröken ligger enligt Aftonbladet fortfarande tjock över kvarteret. Samtidigt kommer byggnadens fasad att rasa vilket enligt räddningspersonal riskerar att sprida sig inåt i fastigheten.

Under släckningsarbetet – som beskrivs som svårt då det är ont om plats med flera byggnadsställningar i vägen – har räddningstjänsten varit oroliga för en explosion av en gasflaska som ska finnas i byggnaden.

Och vid 08.40-tiden hördes en knall, rapporterar Aftonbladets utsända.

”Nu smällde det rejält och man kände hur det skakade till. /…/ Enligt räddningstjänsten ska det vara en syrgasflaska som har exploderat inne i byggnaden”, skriver tidningen och uppger att ingen person kommit till skada av explosionen.

Enligt Di bekräftar fastighetsbolaget Hufvudstadens marknadschef, Louise Kihlberg, att det är bolagets byggnad som drabbats. Fastigheten ska nyligen ha genomgått en totalrenovering inför klädjätten H&M:s nya, dyrare modevarumärke Arkets första svenska butik.

Storbranden på Stureplan drabbar många på tisdagsmorgonen. Enligt SL påverkas busslinjerna 2 och 55 samtidigt som tunnelbanestationen Östermalmstorgs södra entré har stängts. Polisen ska ha också ha spärrat av hela vägen från Svampen till korsningen Kungsgatan/Norrlandsgatan samt korsningen Mäster Samuelsgatan/Norrlandsgatan.

Två personer uppges ha förts till sjukhus med rökskador. Folk vars arbete ligger i eller i anslutning till det avspärrade området uppmanas jobba hemifrån på tisdagen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS