Husen i Kinas rikaste by Huaxi står i perfekta rader. Det har länge setts som ett ”mönsterexempel i miniatyr på det perfekta kommunistiska samhället”, skriver Dagens Industri.

På några decennier har invånarna i det lilla samhället nordväst om Shanghai förvandlats från fattiga jordbrukare till stenrika råvarumiljonärer. År 1998 börsnoterades Huaxi och det gemensamägda jättekonglomeratet har gjort de 2.000 ursprungsinvånarna till mångmiljonärer, då merparten av vinsten från stål-, textil-, shipping- och tobaksindustrin, återinvesteras i Huaxis gemensamma tillgångar. 

Byns invånare har ett materiellt välstånd som andra kineser saknar. Alla får visserligen jobba sju dagar i veckan, men de har gratis hus, gratis bil, vård, skola och omsorg.

LÄS MER: The socialist village where everyone is wealthy (The Independent) »

Men en vikande efterfrågan på stål har lett till problem för Jiangsu Huaxi Group och nu är det kris i den välrdsberömda byn. Aktien i bolaget har rasat från 30 till under 4 kronor på tio år.

ANNONS
ANNONS

I byn finns en 328 meter hög skyskrapa – lyxhotellet Longxi International Hotel med 74 våningar och 826 rum – med en toppvåning med guldklädda väggar och en oxe i solitt guld vägandes ett ton. På taket sitter en jättelik bokk, även den av guld.

Byggnaden uppges ha kostat 3 miljarder kronor att uppföra, men när DI:s utsända Jenny Hedelin besökte platsen ekade lobbyn tom och restaurangen var stängd.

När Jiangsu Huaxi Group nu tvingas minska utdelningen till sina aktieägare, har byborna kompenserats med rabattkuponger till hotellet för att hjälpa ekonomin på traven.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, teknik och prylar, resor, it och affärer, karriär samt börs. Allt är gratis! Klicka här för mer info!