Dagens PS

Implantica får miljardgåva av ägare – split som kompensation

Peter Forsell, grundare och storägare i Implantica.
Vd:n för Implantica, Peter Forsell, skänker till egna bolaget och vill kompenseras med aktiesplit. (Foto: Implantica)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 18 aug. 2021Publicerad: 18 aug. 2021

Medicinteknikbolaget Implantica tar emot ett tillskott på 1,2 miljarder kronor av bolagets vd och storägare Peter Forsell. Samtidigt vill han ha en split i kompensation.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ett pressmedelande på tisdagen ges tillskottet i form av en 51-procentig andel i Peter Forsells privatägda företag Medicaltree Swiss, som värderas till 229 miljoner euro, och som nu alltså ges till Implanticas aktieägare, skriver Di.

Split i kompensation

I utbyte vill Peter Forsell kompenseras genom en aktiesplit – av de idag onoterade B-aktierna som ska godkännas vid en extra bolagsstämma i september – och därmed vill han säkra sin röstmajoritet när Implantica växer.

Medicaltree Swiss är ett holdingbolag med en stor patentportfölj som omfattar 15 produktkandidater inom fyra behandlingsområden.

”Att jag inkluderar alla mina uppfinningar i Implantica utan betalning eller aktieersättning understryker min tro på företaget. Eftersom mitt fokus enbart ligger på Implantica vill jag ha alla mina lovande uppfinningar i ett företag för att fortsätta att bygga upp det stora bolag som vi alla tror att Implantica kommer att bli”, uppger Peter Forsell, enligt Di.

Samtidigt säger han vidare att spliten inte “kommer att ge någon ekonomisk fördel för mig själv eller ha någon ekonomisk inverkan på aktieägarna”.

Redan storägare

Peter Forsell kontrollerar redan i dag en stor del av Implantica genom att han är storägare i bolagets största ägare, holdingbolaget Implantica Mediswiss AG.

Implantica Mediswiss äger samtliga onoterade B-aktier i Implantica och Implantica Mediswiss AG har 69,8 procent av kapitalet och 82,2 procent av rösterna i Implantica.

Enligt ytterligare ett pressmeddelande på tisdagen kommer Implantica att fusioneras med Implantica Mediswiss – vilket gör att aktieägarna i Implantica Mediswiss kan byta ut sitt indirekta aktieinnehav mot ett direkt aktieinnehav i Implantica.

”Det är fördelaktigt för våra aktieägare att slå samman moderbolaget Implantica Mediswiss med det börsnoterade Implantica. Det kommer inte bara att förenkla koncernstrukturen, det kommer också att öka bolagets så kallade free float på grund av de ytterligare aktieägarna i Mediswiss AG och ge mer likviditet för Implantica AG aktierna”, säger Peter Forsell.

Läs mer: Miljardär vägrar slappa i hängmatta på Bahamas

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS