Volvo Cars uppger att all energi som används i Torslandafabriken kommer från förnybara källor, den blir företagets första bilfabrik som är klimatneutral.

Volvo Cars anser att en tillverkningsanläggning är helt klimatneutral när den inte registrerar någon nettoökning av utsläppen av växthusgaser till atmosfären från den el och uppvärmning som anläggningen använder.

Nu är Volvo Cars fabrik i Torslanda helt klimatneutral, det skriver företaget i ett pressmeddelande. Torslandafabriken blir Volvos första bilfabrik som uppnår status som helt klimatneutral.

Den äldsta fabriken

Fabriken i Torslanda, är företagets äldsta fabrik och den har drivits med klimatneutral el sedan 2008. När fabriken nu även har fått klimatneutral uppvärmning räknar Volvo den som helt klimatneutral.

Det innebär att Torslanda är Volvo Cars andra anläggning som blir klimatneutral, den första anläggningen att bli det var motorfabriken i Skövde. Den blev klimatneutral år 2018.

Klimatneutralt tillverkningsnätverk

”Att etablera Torslanda som vår första klimatneutrala bilfabrik är en viktig milstolpe, säger Javier Varela, chef för industrial operations and quality på Volvo Cars i pressmeddelandet.

”Vi är fast beslutna att ha ett klimatneutralt tillverkningsnätverk senast 2025, och denna prestation är ett tecken på vår beslutsamhet och konsekventa arbete med att minska vår miljöpåverkan”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Använder mindre energi

Torslandafabriken minskar hela tiden den mängd energi som används, riktade förbättringar i verksamheten resulterade under 2020 i energibesparingar på nästan 7 000 megawattimmar på årsbasis. Det motsvarar den årliga energianvändningen i mer än 450 villor.

Fabriken panerar att göra ytterligare förbättringar av belysnings- och värmesystemen under kommande år, förbättringar som bör resultera i ytterligare energibesparinger på ungefär 20 000 megawattimmar till år 2023.

Minska energianvändningen per bil

Besparingarna är en del i Volvo Cars ambition att minska energianvändningen per bil som tillverkas i bolagets tillverkningsnätverk med 30 procent till år 2025.

ANNONS
ANNONS

Volvos mål för klimatneutral tillverkning är en del av företagets klimatplan och för att nå målen behöver företaget uppbackning av lokala partners inom näringsliv och myndigheter.

Volvo Cars ambition är att elektrifiera hela sitt modellprogram och syftar till att få ned koldioxidutsläppen i företagets verksamhet, allt från leveranskedjan till återvinning och återanvändning av material.

Läs mer: Volvo menar att deras nollvision är svår att nå [DagensPS]