Siffrorna för bilförsäljning i Kina är de lägsta på tio år, och det drabbar svenska Volvo. I 25-miljonersstaden Shanghai har inte en enda bil sålts i april.

ANNONS

Shanghai, en av de största städerna i Kina, är under strikt lockdown sedan ungefär sju veckor tillbaka. Staden upplever ett av de största covidutbrotten hittills, invånarna uppmanas att stanna hemma, och företag stänger ned.

Stängt hos försäljarna

Det har slagit hårt mot bland annat bilmarknaden, i princip alla bilförsäljare har tvingats stänga. Nu kommer siffror som svart på vitt visar konsekvenserna. Shanghai Automobile Sales Association rapporterar att det under april månad såldes noll (0) bilar i 25-miljonersstaden, skriver Bloomberg. I april 2021 såldes just över 26 300 fordon i staden.

Volvo Cars drabbas

Ett svenskt företag som får känna på konsekvenserna är Volvo Cars. Företaget meddelar att nedstängningarna har försämrat läget för den redan problematiska globala leverantörskedjan. Det betyder enligt Göteborgs Posten att företaget förlorat produktion, och att man kämpar med brist på komponenter.

Tendensen är densamma över hela Kina. CNN berättar att bilförsäljningen i landet sjönk med 46 procent i april. Sammantaget såldes 1,2 miljoner bilar i landet under månaden, vilket alltså är de värsta siffrorna på ett decennium.

Brukar toppa Kinalistan

Shanghai ligger i normala fall i topp när det gäller bilförsäljning. Drygt 736 000 nya fordon såldes förra året i Shanghai. Staden är också ett produktionscentrum för industrin, enligt CNN.

Volvo drabbas av lockdown– noll sålda bilar i jättestaden
Teslas gigafabrik i Shanghai har gått ned 81 procent i produktionen. Foto: TT

Volvo är inte det enda bilföretag som drabbats av Kinas covidregler. Bland annat har Teslas försäljning har rasat med 98 procent i april jämfört med mars. Produktionen vid Shanghaifabriken gick enligt CNN ned med 81 procent.

Enligt Bloomberg ser det nu ut som om Shanghai kan nå målet noll nya covidfall om tre dagar, och därmed kunna lätta på nedstängningen. Just nu är fortfarande just under en miljon människor i staden under den striktaste formen av lockdown och får inte lämna sina lägenheter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Chipbrist och rivaler tynger uppstickaren Rivian [Dagens PS]

Läs även: Begagnade bilar har utklassat börsen två år i rad [Dagens PS]