Chipbrist och rivaler tynger uppstickaren Rivian

Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022
Rivian
Rivian rapporterade en betydande förlust under Q1 samtidigt som elbilskonkurrensen hårdnar. (Foto: Rivian)

Rivian rapporterar en tung förlust för årets tre första månader som fick aktien att falla till rekordlåg nivå – dessutom hårdnar konkurrensen från rivaler.

ANNONS
ANNONS

Enligt Autoweek kom elbilstillverkaren förra veckan in med en rapportbesvikelse för Q1, som fick aktien att rasa till en rekordlåg nivå.

Nettoförlusten blev 1,59 miljarder dollar.

Det är, framgår det, den fortsatta komponentbristen i bilindustrin som “tagit en hel del vind ur biltillverkarens segel”, enligt artikeln.

Visserligen står förtaget fast vid sina planer på att producera 25 000 elbilar per år.

Bolaget hävdar också att 90 000 av modellerna är reserverade, alltså förbeställda, samtidigt som lagren är på all-time-high.

Men ryktena surrar att det går knackigt, enligt Autoweek. Förra veckan uppgav Rivian att man hade producerat 2 553 fordon under första kvartalet i år men bara levererat ungefär hälften, 1 227 fordon, under perioden.

Rivian: Vi har fått fler beställningar

Det har varit en vinglig resa för elbilstillverkaren under första månaderna med stigande priser på råvaror, samtidigt som företaget snabbt gav upp sina egna försök att höja priserna.

Men Rivian har en annan bild av saken än Autoweek.

“Sedan vi uppdaterade vår prissättning i mars har vi fått över 10 000 R1-förbeställningar för den amerikanska och kanadensiska marknaden med ett genomsnittspris på över 93 000 dollar”, skriver bolaget.

ANNONS
ANNONS

Nästa generations modell från Rivian, R2, ska sättas i produktion 2025, enligt företaget.

Utmaningarna då för denna budgetmodell är att konkurrenterna väntas ha tagit fram minst lika prisvärda alternativ.

Autoweek kastar ut frågan om största hotet mot Rivian inte är just konkurrenterna, som spås ta marknadsandelar. Och bland rivalerna nämns Ford.

“Fords F-150 Lightning går i produktion i vår, med de dyrare versionerna som överlappar Rivians R1T, medan Chevys Silverado Electric inte är långt borta. Antalet elektriska stadsjeepar på marknaden verkar under tiden växa med nästan varje månad som går”, skriver tidningen.

Läs även: Rivian bygger ny fabrik – hundratusentals elbilar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.