Efter drygt nio år som vd för Volvo Cars avgår Håkan Samuelsson i mars och efterträds av Jim Rowan, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Jim Rowan tillträder som ny vd och koncernchef i Volvo Cars den 21 mars efter Håkan Samuelsson, som lämnar chefsstolen för biltillverkaren efter drygt nio år och i enlighet med sitt förlängda kontrakt, framgår det i ett pressmeddelande.

Jim Rowan är för närvarande vd och styrelseledamot i Ember Technologies och var före det vd för Dyson Group.

Styrelsen: Därför sker förändringen

”Ledningsförändringen ett resultat av en grundlig process för att säkerställa ett fortsatt starkt ledarskap för Volvo Cars”, skriver Volvo Cars styrelse i pressmeddelandet.

Håkan Samuelsson valdes in i Volvos styrelse 2010 och i oktober 2012 blev han vd för bolaget.

”Jag vill ta tillfället i akt att tacka Håkan Samuelsson för hans engagemang och beslutsamhet under de senaste tio åren på Volvo Cars. Håkan har tillsammans med sin ledningsgrupp skapat en förnyad och stark produktlinje, återupprättat Volvo som ett för framtiden starkt positionerat premiumvarumärke. En position som möjliggjort en framgångsrik börsnotering av Volvo Cars”, säger Eric Li, styrelseordförande för Volvo Cars där kinesiska Geely Holding är största ägare.

Så säger Håkan Samuelsson

”Jag är glad att välkomna Jim till sin nya roll för att fortsätta Volvo Cars spännande resa framåt. Jag vill också tacka alla Volvo Cars-anställda för de otroliga framsteg vi har gjort tillsammans”, säger Håkan Samuelsson.

Jim Rowan säger å sin sida i en kommentar att han är glad åt att få leda ”Volvo Cars i en spännande tid för företaget”.

”Jim är den rätta personen att accelerera driva på Volvo Cars framtida utveckling och genomförande av industrins snabbaste transformationen – ett helt elektriskt företag med miljontals direkta konsumentrelationer”, säger Eric Li.

ANNONS
ANNONS

Håkan Samuelsson fortsätter som ordförande för Polestar Automotive Holding UK Limited, Polestar, inför genomförandet av SPAC-processen i enlighet med den förväntade noteringen på Nasdaqbörsen senare i år.

Volvo Cars aktie var upp med 2,02 procent på Stockholmsbörsen vid 14.40. Följ kursutvecklingen i realtid här.

Läs mer: Volvos nye vd brände sex miljarder på elbilshaveri [Dagens PS]