Som vd för dammsugarbolaget Dyson misslyckades han totalt med att bygga en elbil och brände sex miljarder kronor. Nu får Jim Rowan en ny chans som vd för Volvo Cars.
Jag är glad över att ansluta mig till Volvo Cars vid en så spännande tid för företaget och vid en sådan förändringstid för både branschen och konsumenterna, säger Jim Rowan.  

ANNONS

Dammsugardirektören Jim Rowan var den som skulle hjälpa Dysons grundare James Dyson att starta ett nytt elbilsmärke och bli Europas svar på Elon Musk. Bilen skulle gå 96,5 mil på en laddning och utklassa Tesla.

Skulle gå 96,5 mil på en laddning

Under flera år utvecklade dammsugarjätten bilen med kodnamn ”N526”. Bilen vägde 2,6 ton, rymde sju personer och toppade 200 km/h. Räckvidden var tänkt att bli hela 96,5 mil. Siffror som utklassade Tesla vid den tiden, och gör det än i dag. Dysons plan var att använda solid-state-batterier som företaget sökt patent på.

500 personer fick gå

Men allt havererade hösten 2019. Personalen på 500 personer anade ingenting när de fick det oväntade nedläggningsbeskedet under ett stormöte med Jim Rowan. Projektet fick abrupt läggas ner med förluster på sex miljarder kronor. Kanske var det därför Jim Rowan lämnade vd-posten på Dyson några månader senare.

Som mest arbetade 600 ingenjörer med bilen, en del sades upp, andra fick återgå till att utveckla dammsugare. Bilen skulle ha kostat cirka 1,8 miljoner kronor att köpa för att Dyson skulle kunna betala sina kostnader, och på den tiden var det ingen som värderade elbilsaktier på samma sätt som i dag.

Blev chef för Mugg-tillverkare

Jim Rowan fick nytt jobb på Ember som tillverkar självuppvärmda kaffemuggar. Men där stannade han bara ett år innan han rekryterades som ny vd för Volvo Cars.

ANNONS
ANNONS

– Volvo Cars starka meritlista inom innovation, säkerhet och kvalitet, tillsammans med talang i världsklass och inspirerande hållbarhet och tekniska möjligheter, placerar den i förarsätet för vägen framåt, säger Jim Rowan.

Läs även: Volvo Cars får ny vd – Håkan Samuelsson avgår [Dagens PS]