Om drygt två veckor har du den unika möjligheten att förvärva en elegant Lamborghini 400 GT från 1967. En dröm på fyra hjul som presenteras på Sotheby´s i sin ursprungliga läderinredning och färgskala. Lyxig är bara förnamnet.

ANNONS

Som en av bara 224 exemplar på GT 2+2-varianter tillverkade mellan 1966 och 1968 utgör denna Lamborghini 400 GT grand tourer ett stycke bilhistoria och ett utmärkt exempel på 1960-talets bildesign. Inspirationen till modellen hämtades när det begav sig från en 350 GTV-prototyp som konstruerades under 1963 av Giotto Bizzarrini.

Det ledde fram till utvecklingen av 1964 års 350 GT som övervakades av Ferrari-designern Gian Paolo Dallara, som vid det tillfället bara var 26 år, och Paolo Stanzi. En satsning som föll mycket väl ut och genererade i att Lamborghini sålde närmare 120 exemeplar av 350 GT under de följande två åren, mycket tack vare motorns smidighet.

Lamborghini
Lamborghinis GT 400s motor var något av en snackis på sin tid. (Bild: RM Sotheby´s)

Ergonomiskt och estetiskt lyft

Under 1966 introducerades så 400 GT, där man behöll samma hjulbas, men adderade en förstorad 3,9-liters version av V-12-motorn, vilket ökade effekten från 270 till 320 hästkrafter.

Lamborghini
Läderklädd panel i original. (Bild: RM Sotheby´s)

Man valde även att bredda modellens attraktionskraft ytterligare genom att erbjuda 2+2, vilket lämnade plats för ett baksäte och mer övergripande innerutrymme. Ett ergonomiskt smart grepp som även gynnade bilen estetiskt, till en förhållandevis lägre kostnad. Bilen utrustades också med ett större bakre bagageutrymme, ökad bränslekapacitet, fyrdubbla strålkastare och en tekniskt förfinad växellåda.

Faktorer som bidrog till att 400 GT 2+2 kunde erbjuda förbättrad funktionalitet och samma imponerande prestanda som sina föregångare.

Lamborghini
Lyxig är bara förnamnet. (Bild: RM Sotheby´s)
Lamborghini
Ett unikt samlarobjekt från 1967. (Bild: RM Sotheby´s)
Lamborghini
Välbevarade detaljer. (Bild: RM Sotheby´s)

Exceptionellt exemplar

När Lamborghini 400 GT nu läggs ut på Sotheby´s i maj är det med ursprunglig läderinredning och färgskala i behåll interiört. Exteriört ska bilens chassi enligt uppgift ha putsats om under 2007, men därefter återställts till sin ursprungliga färg. Vägmätaren visar enligt Sotheby´s på 59 288 miles.

Lamborghini
Arkitektur som än idag återfinns i Lamborghinis modeller. (Bild: RM Sotheby´s)

Sammantaget ett exceptionellt exempel på Lamborghinis skicklighet och en sällsynt möjlighet att komma över ett samlarobjekt som tillhandahåller den grundläggande arkitekturen för efterföljande generationer av Lamborghinis.

ANNONS
ANNONS
Lamborghini
Kanske blir det du som kniper denna dröm på fyra hjul? (Bild: RM Sotheby´s)
Ett exceptionellt exempel på Lamborghinis skicklighet (Bild: RM Sotheby´s)

Den 14 maj läggs bilen ut på Sotheby´s till ett utropspris på 300 000 – 350 000 euro. Det vill varken du eller någon annan av världens motorentusiaster missa.

Läs även: Thunderball – urläcker elsportbil med retrokänsla [Dagens PS]