Vi har tidigare rapporterat om hur Teslas rattar kan trilla av. Det är något som amerikanska myndigheter nu har fått upp ögonen för och de har därför startat en utredning av Tesla Model Y.

ANNONS

USA:s National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) – nationella trafiksäkerhetsverket löst översatt – meddelar att utredningen gäller hela 123 000 bilar. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Teslas aktie föll 1,9 procent i börsöppningen i samband med nyheten.

Rattar har lossnat vid två tillfällen

Det har hittills dykt upp två (kända) incidenter då ratten har trillat av. I båda fallen levererades bilarna till kunder utan den bult som håller fast ratten i styrstången.

När rattarna utsattes för kraft lossnade de, vilket inträffade samtidigt som bilarna kördes.

Båda inblandade bilar var nästan sprillans nya. Vi rapporterade om en av incidenterna då en bil som endast var fem dagar gammal tappade ratten under körning.

Det är ett av flera exempel på där Tesla har hamnat i blåsväder av kvalitets- och säkerhetsskäl.

Undersökningen av rattarna är inte den första som görs av det amerikanska trafiksäkerhetsverket – tidigare har Teslas självkörande system undersökts – det sägs att 14 Teslor har kört in i utryckningsfordon med Autopilot-system aktiverat.

Även problem med bilarnas fjädring har undersökts.

ratten
Ratten lossnade från en sprillans ny Tesla Model Y i New York, USA. (Foto: Twitter)

NHTSA sätter ner foten

NHTSA har tvingat Tesla till en rad återkallelser. Sedan januari 2022 har Tesla gjort 20 återkallelser, där en stor del var påtvingade av den amerikanska myndigheten som faller under USA:s transportdepartement. 

ANNONS
ANNONS

Definitionen av återkallelse är ofta omdiskuterad och även om det ofta låter som ett fysiskt ingrepp är det i Teslas fall ofta saker som kan åtgärdas trådlöst.

Exakt när NHTSA:s utredning av Teslas rattar är klar återstår att se.

Läs även: Här lossnar ratten i en ny Tesla – igen [Dagens PS]
Läs även: Tesla återkallar 100 000-tals bilar – risk för krasch [Dagens PS] 
Läs även: Tesla återkallar ytterligare 321 000 bilar [Dagens PS]
Läs även: Tesla återkallar över 40 000 bilar [Dagens PS]