Nu när mörkret gör intåg är det viktigare än någonsin att ha en bil med fungerande belysning. Så är emellertid inte fallet på 321 000 Tesla Model 3 och Model Y som nu återkallas.

ANNONS

Det är problem med mjukvaran som gör att baklyktorna på vissa bilar inte lyser som de ska. Mer specifikt gäller det både Model 3 och Model Y av mellan 2020- och 2023-års modell.

Åtgärdas trådlöst

Det har än så länge inte lett till några olyckor, men enligt amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen kan det leda till en ökad risk för kollision.

Problematiken åtgärdas via en over-the-air-uppdatering (OTA), vilket innebär att det rör sig om en snabb lösning på problemet.

Rent formellt klassas det som en återkallelse, då det är ett problem som måste lösas av biltillverkaren, även om terminologin inte nödvändigtvis är glasklar.

Tesla återkallar över en miljon bilar i USA återkallar
Fel på det automatiska systemet gör att man kan klämma sig i Teslas fönster. (Foto: TT)

Återkallar för fullt

Det är märkets 19e återkallelse detta år, något som pekar på den kvalitetskontroll som kommit på tal flera gånger när det gäller just Tesla.

Andra fordon som återkallats är Model X och Model S då 40 000 bilar återkallats på grund av ett problem där servostyrningen kunde försvinna om man körde över ojämna vägar eller potthål.

Förra veckan återkallades även 30 000 Model X då airbagen felaktigt kunde lösas ut vid olyckor i låga hastigheter.

ANNONS
ANNONS

Problematiken med baklyktorna kommer alltså att lösas utan att kunderna behöver uppsöka en verkstad.

Teslas mångaåterkallelser pekar även på det amerikanska Consumer Reports rapporterade förra veckan – att elbilar har fler problem än vanliga förbränningsbilar. 

GM fixar Tesla återkallar
GM har fixat 11 000 Tesla-bilar sedan 2021. (Foto: Chevrolet/Tesla)

Läs även: Nu kan GM fixa din Tesla [Dagens PS]
Läs även: Bekräftat – Tesla har sämst kvalitet [Dagens PS]
Läs även: Tesla återkallar över 40 000 bilar [Dagens PS] 
Läs även: Tesla kan åtalas för självkörande bilar [Dagens PS] 
Podcast om bilar: ”Vi fick testa en bil som redan var slutsåld” [Dagens PS]