Inflationstrycket är fortsatt högt i USA men priserna börjar trots det komma ner på jorden på marknaden för begagnade bilar.

ANNONS

Under 2021 var den amerikanska marknaden för begagnade bilar en stark pådrivande faktor bakom inflationsökningen.

Priserna gick då upp mer mer än 10 procent både i april och juni, berättar Business Insider och konstaterar att begagnade bilar nu blir billigare igen.

I april i år backade priserna på begagnade bilar och lastbilar i USA med 0,4 procent, skriver tidningen och förklarar att bilköpare välkomnar statistiken.

Att priserna stack i väg uppåt i fjol på både begagnade personbilar och lastbilar berodde på ett begränsat utbud i spåren av den globala halvledarbristen.

Det skapade ett uppdämt behov och tryckte upp priserna.

ANNONS
ANNONS

BI: Goda tider hägrar för bilköpare

Men nu går alltså priserna ner på nytt.

”Efter månader av utomordentligt stora prishöjningar kan det äntligen vara en bra tid för bilköpare”, skriver Business Insider.

Dock med tillägget att prisnivån på begagnade bilar fortfarande är 48 procent högre än före pandemin.

Samtidigt står priserna mycket lägre i dag än i januari år då de toppade och låg 54 procent högre än virusutbrottet.

Det som nu kan lägga krokben för bilköpare är Feds senaste räntehöjning med 0,50 procent i maj och ytterligare räntehöjningar framöver, enligt artikeln.

Fed-chefen Jerome Powell har flaggat för att fler stora räntehöjningar är på gång i sommar och det innebär att det blir dyrare att finansiera bilaffären med lån.

ANNONS
ANNONS

Sammantaget slår Business Insider ändå fast att även om det i dagsläget inte är köparnas marknad för begagnade bilar, så går utvecklingen åt det hållet.

Läs även: Begagnade elbilar 77 procent dyrare på ett år [Dagens PS]

Läs också: Köp inte ny bil nu – här är nyheterna värda att vänta på [Dagens PS]