Dagens PS

Underleverantör till Hyundai anklagas för barnarbete

Biltillverkaren Hyundai anklagas för andra gången på kort tid för barnarbete. Barnet på bilden har dock ingen koppling till företaget. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 23 aug. 2022Publicerad: 23 aug. 2022

En koreansk bildelstillverkare och underleverantör till Hyundai Motor Co anklagas av det amerikanska arbetsdepartementet för barnarbete, rapporterar Reuters. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under måndagen som det amerikanska arbetsdepartementet uppgav att SL Alabama LLC, en underleverantör till Hyundai nu står misstänkt för att ha brutit mot federala lagar om barnarbete. En anklagelse som kommer bara en månad efter att ytterligare en av SL Alabamas fabriker använt sig av barnarbete.

SL Alabama anklagades då för att anställa minderåriga till sin fabrik i Alexander City, Alabama, USA. Detta enligt anmälan till domstolen i Alabama, där det framgår att SL Alabama “upprepade gånger brutit mot” arbetslagsreglerna genom att rekrytera personer som ännu inte fyllt sexton år.

Ett sexsidigt klagomål som bemöttes från bilfabrikens sida med att barn förvisso arbetat på fabriken, men att dessa rekryterats externt.

SL Alabama har sedan dess ingått ett avtal med amerikanska myndigheter som förbjuder dem att anställa minderåriga. Enligt avtalet åligger det även företaget att straffa chefer som bryter mot reglerna. De väntas även avsluta alla samarbeten med rekryterare som inte följer dessa ramar.

Förbjudet enligt federal lag

Att ytterligare ett fall av barnarbete nu rapporteras från en underleverantör ser således inte bra ut för Hyundai som via ett e-postmeddelande under måndagskvällen skrev att “illegala anställningsmetoder” inte tolereras i någon form. Som ett led i det hänvisade företaget också till sin policy som kräver “efterlevnad av alla lokala, statliga och federala lagar”.

Att anställa tonåringar och barn under sexton år för fabriksarbete i en industriell miljö är förbjudet enligt federal lag i USA. Det förekommer dock att minderåriga, ofta av utländsk härkomst ändå slinker igenom regelverket sedan de anställts externt, av rekryteringsbyråer, skriver Reuters.

Läs även: Sjuka TikTok-trenden: uppmuntrar till bilstöld

ANNONS

Läs även: Test: Hyundai i30 Fastback N – körglädje i kvadrat

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS