Att flyga till festen eller affärsmötet kan inom kort bli verklighet sedan amerikanska företaget Joby nyligen mottagit den första av tre licenser från luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration, FAA, som krävs för att bedriva kommersiell flygtaxi.

ANNONS

Joby Aviation är det Kalifornien-baserade företaget som utvecklar helt elektriska flygplan för kommersiell passagerartrafik och i dagarna mottagit den första av tre godkännanden som krävs av luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration, FAA, för att kunna köra taxi i luften i städer och över samhällen i hela USA, skriver företaget i ett pressmeddelande.

320 kilometer i timmen

Bakom certifieringen står en diger process i fem steg som bland annat inkluderat ett 850 sidor långt kompendium med manualer och rutiner. Att FAA certifierade Joby redan nu kom därför som en glad överraskning för företaget som förberett sig på en licens först under den andra halvan av 2022.

Jobys helelektriska flygplan är designat för att kunna transportera en pilot och fyra passagerare i hastigheter på omkring 320 kilometer i timmen och har en räckvidd på ungefär 24 mil på en enda laddning.

Flygtaxi
Så här glada är teamet bakom Jobys flygtaxi för certifikatet. (Bild: Joby Aviation)

Vertikal start och landning

I likhet med traditionella flygplan använder man vertikal start och landning, så kallad Vtol för att lyfta och landa, vilket det senaste certifikatet nu alltså godkänt.

Nu väntar ett fortsatt arbete med att utveckla och förfina den luftburna samåkningen i väntan på de återstående licenserna som beräknas vara godkända till 2024, då även planen är att taxiverksamheten ska kunna vara igång, enligt Joby.

ANNONS
ANNONS

Du som drömmer om flygtaxi i Sverige får vänta ytterligare några år. Det skriver den svenska prylsajten M3 som avslöjar att den svenska elflygplanstillverkaren Heart Aviation planerar att ha sina första taxiflyg i luften 2026.

Läs även: Dyson gör stor satsning på hushållsrobotar [Dagens PS]