När den fyrfaldigt Oscarsnominerade filmen ”Drive my car” har en chans att ta hem Japans första Oscar för bästa film är det med en 30 år gammal röd Saab 900 Turbo i en av birollerna, skriver CNN.

ANNONS
Saab
Huvudrollsinnehavarna i Drive My Car. (Bild: Janus Films)

Baserad på känd novell

”Drive My Car” är den japanska filmen från 2021 som tagit en enad kritikerkår med storm. Sedan filmen Oscarnominerats i hela fyra kategorier, däribland den för bästa film, riktas strålkastarljuset nu mot en av filmens mer otippade birollsinnehavare – en röd Saab 900 Turbo med trettio år på nacken.

”Drive My Car” bygger på en novell med samma namn skriven av den berömda japanska författaren Haruki Murakami.

Roadmovie med nerv

I filmen i regi av Ryusuke Hamaguchi som även skrivit manus får vi följa den berömde skådespelare och regissören Yusuke Kafuku, spelad av Hidetoshi Nishijima, i dennes sorgearbete efter sin frus oväntade bortgång.

För att skingra tankarna hoppar Kafuku på ett jobberbjudande som regissör till en scenproduktion av Tjechovs ”Farbror Vanya” i Hiroshima.

Här introduceras han för Misaki Watari, spelad av Toko Miura. En ung, tystlåten kvinna som fått i uppdrag av produktionen att agera chaufför åt den kände skådespelaren i dennes röda Saab 900.

Det blir upptakten på en känslosam resa där huvudkaraktären Kafuku tvingas möta sina demoner från det förflutna. Tillika en roadmovie om kärlek, förlust och förlåtelse.

ANNONS
ANNONS

Ett framgångsrecept som hittills kammat hem tre priser vid filmfestivalen i Cannes 2021, inklusive det för bästa manus. Filmen har även toppat ett antal kritikers listor och vunnit en BAFTA för bäst utländska film, skriver CNN.

Inför Oscarsgalan den 27 mars i år finns alltså chansen att vinna fyra Oscars. Däribland den prestigefyllda statyetten för årets bästa film, som skulle bli Japans första, enligt CNN.

Hyllad Saab

Så hur blev en trettioårig Saab 900 en del av ett prisat filmprojekt?

När CNN ställer frågan till den japanske regissören Ryusuke Hamaguchi beskriver han valet av den röda Saaben som instinktivt. Över trettio år gammal och i felfritt skick framstod bilen helt enkelt som perfekt.

Detta trots att bilen i Haruki Murakamis originalnovell egentligen var en gul Saab cabriolet. Något som regissören redan hade avskrivit på grund av att en cabriolet försvårar ljudupptagningen, skriver CNN.

Det var när en medarbetare vars uppgift var att ta fram filmens fordon dök upp på inspelningen i sin privata röda Saab som bitarna föll på plats och Hamaguchi bestämde sig.

”Det känns nästan som den bästa castingen jag någonsin gjort”, säger Hamaguchi till CNN.

ANNONS
ANNONS

Resten ser ut att kunna bli ett stycke filmhistoria.

 

”Drive My Car” ” är nominerad för bästa film, bästa anpassade manus, bästa regi och bästa internationella långfilm och tävlar vid den 94:e Oscarsgalan den 27 mars 2022.

Läs även: Bilguru jämför Saab 900 Turbu med Tesla [Dagens PS]

Läs även: Gran Turismo Folgore: Maseratis första elbil [Dagens PS]