Trafikverket drog in körkortet för 10 000 svenskar. Men det var fel. Nu får de körkortet tillbaka.

ANNONS

Ett EU-direktiv från 2010 gav Transportstyrelsen och motsvarigheterna i de andra medlemsländerna i uppdrag att dra in körkortet för de som fått så pass nedsatt syn att de inte längre kan köra säkert.

Men Transportstyrelsen gick för långt, berättar Transportstyrelsen i ett pressmeddelande på måndagen. Det rapporterar Aftonbladet.

Dagens PS har intervjuat en av de drabbade, Rolf Borg, om hans år utan körkort på grund av myndighetens slarv.

Den artikeln kan du läsa här.

15 000 förlorade körkortet

De senaste 12 åren fick 15 000 sina körkort indragna eftersom de har brister i synfältet, enligt ögonläkare. Sedan 2010 har ögonläkarna rapporterat in till Transportstyrelsen om föraren har områden på ögat där synen är sämre – så kallade vita fläckar.

Många av de med nedsatt syn kan ändå köra bil helt säkert.

Många drabbas

”Det här har drabbat många hårt. I synnerhet folk i glesbygden med lite trafik på vägarna, stor körvana och en påtvingad isolering när körkortet obefogat dras in”, skriver Aftonbladet i artikeln.

Ögonproblemen som innebär att man inte kan köra bil utan att utsätta sig själv eller andra för fara ska även i fortsättningen innebära att körkortet dras in. Men i de flesta fallen – så många som tio tusen förare, har alltså fått sina körkort indragna trots att det inte hade behövts.

Nu överväger EU att ändra i regelverket, och även Transportstyrelsen gör om sina rutiner, står det i pressmeddelandet från myndigheten på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer:

Historisk beslut: EU förbjuder dieselbilar [Dagens PS]

Forskare ryter ifrån mot billigare bränsleskatt [Dagens PS]