Dagens PS

Klimatforskare om sänkning av bensinskatt: ”Extremt dåligt”

Mikael Karlsson
Mikael Karlsson, forskare på Uppsala universitet, är besviken på regeringens sänkta bränsleskatt och nedläggningen av Miljödepartementet (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 31 okt. 2022

Bensin och diesel ska bli en krona billigare genom en skattesänkning. Det är förslaget från regeringen och SD. Det har fått klimatforskaren Mikael Karlsson att reagera starkt. “Vi riskerar att bli lika dåliga på klimat som Polen och Ungern är på mänskliga rättigheter.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är så extremt dåligt, jag vet inte om det går att vara så dålig”, säger Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och och universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, till Aftonbladet.

Redan till årsskiftet planerar regeringen och SD att sänka bränsleskatten till en kostnad på 6,7 miljarder. Detta i kombination med sänkt reduktionsplikt och bibehållet reseavdrag.

Regeringens och SD:s förslag om sänkt skatt på bensin och diesel har lett till ramaskri bland klimatforskare.

Klimatforskare oroliga för Sveriges rykte

Men Mikael Karlsson, som tidigare har varit ordförande i Naturskyddsföreningen, menar att det här är skadliga åtgärder utifrån ett klimatperspektiv. Han menar att pengarna exempelvis hade kunnat satsas på kollektivtrafik i stället. Ett annat alternativ hade varit att rikta satsningen tydligare.

Mikael Karlsson är också bekymrad över Sveriges internationella rykte och att man kommer att skapa en förtroendekris hos näringslivet genom den snabba omsvängningen. Även nedläggningen av miljödepartementet orsakar internationell uppmärksamhet, och bidrar till att Sveriges rykte försämras, säger Karlsson.

Han är bekymrad över att Sverige ska hålla i ordförandeklubban när ett stort klimatförslag från unionen förhandlas fram.

”Hade du velat att Orbán skulle leda ett möte om mänskliga rättigheter”, frågar han i Aftonbladet.

Läs också:

Bränsleupproret om svikna vallöftet: “Futtigt – ilskan är stor”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS