Dagens PS

VW:s fabriker stannade – orsaken okänd

På onsdagen inträffade en it-nätverksstörning vid Wolkswagens fabrik i Wolfsburg, störningen påverkade flera av koncernens fabriker och produktionen stod still
På onsdagen inträffade en it-nätverksstörning vid Wolkswagens fabrik i Wolfsburg, störningen påverkade flera av koncernens fabriker och produktionen stod still. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

I går, onsdag, förlamades stora delar av Volkswagenkoncernen på grund av en IT-störning och flera av bolagets fabriker stod still. Orsaken är oklar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volkswagenkoncernens centrala IT-infrastruktur har totalt misslyckats. På onsdagen drabbades stora delar av koncernens it-system och produktion och löpande band stod stilla, det rapporterar Handelsblatt.

Flera fabriker påverkades

Ett kristim kallades samman och enligt Volkswagen, VW, löstes problemet under natten till torsdag.

Tidigt på onsdagskvällen fick Handelsblatt bekräftat från VW att en IT-nätverksstörning inträffat vid fabriken i Wolfsburg, att den började vid 12:30-tiden samt att den gav konsekvenser för fordonsproducerande fabriker.

Förutom fabriken i Wolfsburg påverkades fabrikerna i Emden, Osnabrück, Hannover, Dresden och Zwickau.

Komponentfabrikerna i Braunschweig, Kassel, Chemnitz och Salzgitter påverkades, liksom fabriker som tillverkar koncernmärken som Audi och Porsche.

På många av VW:s kontor fungerade inte viktiga applikationer i datorerna, som mejl-kommunikationen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inte begränsat till Tyskland

Enligt uppgift till Handlesblatt var problemet inte bara begränsat till Tyskland utan platser över hela världen påverkades.

“Banden har stannat överallt sedan i eftermiddags, över hela världen. Vi har ett stort problem”, sade en it-specialist från den externa tjänsteleverantör som ansvarar för VW och Audi på onsdagskvällen, skriver Handelsblatt.

VW:s amerikanska huvudfabrik i Chattanooga, Tennessee, påverkades också av avbrottet.

Inte extern attack

Enligt uppgift till Handelsblatt påverkades även VW-verkstäder och VW-återförsäljare av störningen och återförsäljare sade på onsdagskvällen att hela handelsnätverket låg nere.

Nu fungerar VW:s nätverk stabilt och berörda appar har startats om och produktionen ska nu pågå som planerat men under en övergångsfas kan enskilda system påverkas, enligt VW, som fortfarande försöker hitta orsaken till haveriet.

ANNONS

Det är fortfarande oklart hur problemet uppstod men VW menar att det är osannolikt att orsaken till systemfelet skulle vara en extern attack.

Händelsen sätter fokus på infrastruktursäkerheten hos Tysklands främsta bolag och den tyska transportministern Volker Wissing efterlyste bättre säkerhet.

“Vi behöver säkerhetssystem här som fungerar. Det måste stå klart för alla att digital infrastruktur är kritisk infrastruktur”, sade han till RTL/n-tv skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: VW-chefen: Elbilsmarknaden “överhettad” Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS