Dagens PS

Toyota: Över 2 miljoner bilägare utsatta för läcka

Toyota
Bilägare i Japan har fått uppgifter om sina fordon läckta (Foto: Pontus Lundahl/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 12 maj 2023Publicerad: 12 maj 2023

Enligt Toyota har nästan 2,2 miljoner kunder i Japan drabbats då uppgifter om deras fordon läckt ut från företagets molntjänst.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredagen meddelade den japanska biljätten Toyota att 2,15 miljoner kunder i Japan fått uppgifter om sina fordon läckta – under elva års tid.

Har läckt ut sedan 2013

De 2,15 miljoner kunderna hade skapat ett konto på biljättens molnplattform mellan åren 2012 och 2023. Men på grund av en läcka år 2013 – orsakat av den mänskliga faktorn – har uppgifterna i över ett decennium funnits tillgängliga för allmänheten.

Någon som ansvarade för molnplattformen hade råkat ställa in den som “publik” i stället för “privat”, berättar en talesperson från Toyota på fredagen.

Toyota hade inte märkt av läckan

Uppgifterna som läcktes var detaljer om var kundens fordon befann sig och fordonets tillverkningsnummer, VIN-kod, rapporterar Reuters.

Enligt Toyota hade man inte märkt av att uppgifterna läckt ut – vilket var anledningen till att incidenten upptäckes så här långt i efterhand.

Även Lexus drabbat

ANNONS

Även kunder som köpt bilar av Toyotas märke Lexus är påverkade av incidenten.

Läckan avslöjas i en tid då biljätten storsatsar på molnbaserad datahantering – vilket är en viktig beståndsdel för att kunna utveckla självkörande fordon och andra AI-baserade tjänster.

Toyota har genomfört åtgärder

Vem eller hur många som fått tillgång till uppgifterna vill inte Japans myndighet för skydd av personuppgifter säga i dagsläget.

Enligt biljätten har man vidtagit åtgärder sedan läckan upptäcktes och en undersökning av alla molnmiljöer som hanteras av den ansvariga avdelningen Toyota Connected Corporation, har genomförts.

Läs även: Japanska biljätten riskerar människoliv: Fuskar i krocktest

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS