Den 14 maj får världens motorentusiaster chansen att lägga vantarna på en vackert underhållen Ferrari Dino 246 GTS på RM Sotheby´s. Ett unikt samlarobjekt från 1973 som rattats av superstjärnor som Tony Curtis, skriver Robb Report.

ANNONS

När RM Sotheby´s om en dryg månad bjuder in till auktion är det inte med vilken bil som helst, men väl med Ferrarin med stort F – Ferrari Dino 246 GTS. En smäcker och välbehållen Ferrari från 1973 med sportig läderklädsel, skriver Robb Report.

Försäljningen sker som en del av RM Sotheby’s Monte Carlo-evenemang och tillhör ett av sin tids mer högpresterande fordon.

Ferrari
Karaktäristiska säten i Daytona-stil. (Bild: RM Sotheby’s)

Uppkallad efter Enzo Ferraris son

Namnet på den eleganta modellen kommer av V6-motorn som initialt drev Ferrarin och såldes under namnet Dino, uppkallad efter Enzo Ferraris son. På senare år har motorn på det här specifika exemplaret genomgått en polering och omjustering och är enligt uppgift i gott skick, skriver Robb Report.

Ferrari Dino kom senare att ersättas av de mer kapabla 246 GT och GTS.

Som en så kallad ”Chairs and Flares”-version av 246 GTS, tillhör Ferrari Dino 246 GTS en de mer åtråvärda Dino-modellerna. Dessa exemplar känns främst igen på sina speciella säten ”chairs” i Daytona-stil och förlängda hjulhus, ”flares”.

ANNONS
ANNONS
Ferrari Dino
Välbevarad interiör. (Bild: RM Sotheby’s)

Stor portion stjärnglans

Utöver prestanda och design bjuder bilen också på en stor portion stjärnglans sedan den en gång ägts av av den berömda franska skådespelerskan och modellen Laetitia Casta. Hur och om Casta körde bilen är dock oklart, eftersom hon enligt uppgift saknade körkort, skriver Robb Report.

Om inte annat var det investering väl värd att vila ögonen på.

Så har den läckra Ferrarin även haft en av birollerna i 70-talsserien ”Snobbar som jobbar”, där Tony Curtis rattade Ferrari, medan motspelaren Roger Moore körde en Aston Martin.

Ferrari
Ett unikt samlarobjekt som kan bli ditt. (Bild: RM Sotheby’s)
Ferrari Dino
V6-motor som på sin tid tog marknaden med storm. (Bild: RM Sotheby’s)

Bekvämlighet från 1973

Med en vacker kappa i vinrött och sportiga lädersäten i Daytona-stil är detta en Ferrari som är lika vacker utanpå som inuti. Utöver det estetiska bjuder kabinen på bekvämligheter som luftkonditionering och eldrivna fönsterrutor, vilket var något av en innovation när bilen lanserades.

Ferrari
Vackert vinröd, läckert sportig. (Bild: RM Sotheby´s)

För dig som överväger att lägga ett unikt objekt till din samling kommer den här bilen tillsammans med andra 246 GTS ”Chairs and Flares” att börja säljas på RM Sotheby’s den 14 maj.

ANNONS
ANNONS

Men hänsyn tagen till bilens ypperliga skick är det sannolikt att den kommer gå för minst 400 000 dollar, skriver Robb Report.

Läs även: 2021 Rekordår för Ferrari – leder lönsamhetsligan [Dagens PS]

Läs även: Klassisk Ferrari i toppskick kan slå rekord på auktion [Dagens PS]