Dagens PS

2021 Rekordår för Ferrari - leder lönsamhetsligan

Ferrari
Ferrari är det bilmärke som var mest lönsamt under 2021. Här ser vi Ferrari F8 Spider. (Bild: Ferrari)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

Ferrari är den biltillverkare som lyckats bäst under 2021. Det visar en detaljerad sammanställning av de finansiella rapporterna från 19 av världens främsta biltillverkare, skriver Motor1.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter ett tungt 2021 med utmaningar av sällan skådat slag kan bilindustrin möjligen dra en lättnadens suck sedan det visat sig vinsterna ökade under förra året, trots att ett färre antal bilar såldes. Ett lika överraskande som glädjande resultat för världens OEM-tillverkare, skriver Motor1.

Detta enligt en sammanställning baserad på de finansiella rapporterna från totalt 19 stora biltillverkare. Däribland Aston Martin, BMW Group, Ferrari och General Motors, som visar att intäkter på 1,89 biljoner dollar. En ökning med 13 procent jämfört med 2020, skriver Motor1.

Färre fordon, högre vinst

Tittar man på antalet sålda fordon uppgår det till 69,54 miljoner stycken, vilket är 2 procent fler än under 2020, men 14 procent färre än 2019, vilket kan bero på att biltillverkarna antingen höjde sina priserna eller drog in på rabatterna.

En annan förklaring till förhållandet färre sålda enheter kontra högre vinst kan vara chipbristen, som lett till färre tillgängliga bilar. En trend som skapat hög efterfrågan och trissat upp priserna under pandemin, skriver Motor1.

Intressant är det likväl att samtliga av dessa bilmärken trots pandemins inverkan med efterföljande problem i sina leveranskedjor lyckades dra in mer pengar under 2021 än under 2019 och 2020 med en vinst på totalt 143,97 miljarder dollar, skriver Motor1.

Ferrari herre på täppan

Som allra bäst rullade det på för den italienska biltillverkaren Ferrari som med stor marginal leder ligan över de mest lönsamma biltillverkarna. Med en vinst på 106 000 dollar per sålt fordon slår Ferrari övriga biltillverkare med hästlängder.

ANNONS

Till exempel Tesla, som under 2021 tjänade 6 693 dollar per sålt fordon och glider in på en andraplats, , skriver Motor1. Totalt sett tycks det ha gynnat samtliga OEM-tillverkare att skifta fokus från förbränningsfordon till elbilar och stadsjeepar, skriver Motor1.

Läs även: Kraschade nya lyxbilen efter drygt 3 kilometer

Läs även: Tesla: Kamera ersätter radar i samtliga bilar

Läs även: Ryska pengar fortsätter flöda i Formel 1

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS