Ferrari är den biltillverkare som lyckats bäst under 2021. Det visar en detaljerad sammanställning av de finansiella rapporterna från 19 av världens främsta biltillverkare, skriver Motor1.

ANNONS

Efter ett tungt 2021 med utmaningar av sällan skådat slag kan bilindustrin möjligen dra en lättnadens suck sedan det visat sig vinsterna ökade under förra året, trots att ett färre antal bilar såldes. Ett lika överraskande som glädjande resultat för världens OEM-tillverkare, skriver Motor1.

Detta enligt en sammanställning baserad på de finansiella rapporterna från totalt 19 stora biltillverkare. Däribland Aston Martin, BMW Group, Ferrari och General Motors, som visar att intäkter på 1,89 biljoner dollar. En ökning med 13 procent jämfört med 2020, skriver Motor1.

Färre fordon, högre vinst

Tittar man på antalet sålda fordon uppgår det till 69,54 miljoner stycken, vilket är 2 procent fler än under 2020, men 14 procent färre än 2019, vilket kan bero på att biltillverkarna antingen höjde sina priserna eller drog in på rabatterna.

En annan förklaring till förhållandet färre sålda enheter kontra högre vinst kan vara chipbristen, som lett till färre tillgängliga bilar. En trend som skapat hög efterfrågan och trissat upp priserna under pandemin, skriver Motor1.

Intressant är det likväl att samtliga av dessa bilmärken trots pandemins inverkan med efterföljande problem i sina leveranskedjor lyckades dra in mer pengar under 2021 än under 2019 och 2020 med en vinst på totalt 143,97 miljarder dollar, skriver Motor1.

Ferrari herre på täppan

Som allra bäst rullade det på för den italienska biltillverkaren Ferrari som med stor marginal leder ligan över de mest lönsamma biltillverkarna. Med en vinst på 106 000 dollar per sålt fordon slår Ferrari övriga biltillverkare med hästlängder.

Till exempel Tesla, som under 2021 tjänade 6 693 dollar per sålt fordon och glider in på en andraplats, , skriver Motor1. Totalt sett tycks det ha gynnat samtliga OEM-tillverkare att skifta fokus från förbränningsfordon till elbilar och stadsjeepar, skriver Motor1.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kraschade nya lyxbilen efter drygt 3 kilometer [Dagens PS]

Läs även: Tesla: Kamera ersätter radar i samtliga bilar [Dagens PS]

Läs även: Ryska pengar fortsätter flöda i Formel 1[Dagens PS]