Teslas fabrik Giga Berlin är i nytt blåsväder. Nu kan bilföretaget tvingas till tysk domstol för att bevisa hur de kommer att minska utsläppen.

ANNONS

Teslas superfabrik Giga Berlin stöter på patrull igen. Att bygga fabriken utanför den tyska huvudstaden Berlin har visat sig bli en riktigt mardröm för Tesla.

Det första som hände var att bygget försenats och om tidsplanen skulle hålla. Sedan tvingades bygget till paus efter massiva protester mot bygget. I slutet av förra månaden sattes kablar som försörjde bygget med el i brand av en radikal grupp aktivister.

Hotas med domstol

Nu hotar tyska miljöorganisationer bygget, de har överklagat det provisoriska tillstånd som miljömyndigheten gett för bygget. Enligt dokument som lämnats in i överklagan, har inte Tesla visat hur de ska hindra ”extremt giftig gas” från att komma ut i luften. Tesla har enligt överklagan inte det tillstånd som krävs för att tillverka batterier i superfabriken Giga Berlin.

Miljöorganisationerna hotar nu att gå till domstol om inte myndigheterna stoppar bygget till dess rätt tillstånd getts till tillverkaren.

Skulle byggas i rekordfart

Elon Musk, Teslas vd och grundare, twittrade i juli 2020 att ”Giga Berlin kommer att sättas ihop i en omöjlig hastighet”. Det visade sig vara omöjligt och Musk själv skyllde på den tyska byråkratin när han gjorde ett besök vid fabriken.

ANNONS
ANNONS

”Det borde finnas någon form av aktiv process för att ta bort regler. Annars kommer reglerna med tiden bara att ackumuleras och du får fler och fler regler tills du så småningom inte kan göra någonting”, sa han då.

Läs mer: Fler artiklar om elbilar på [Dagens PS]