Tesla-fabriken i Berlin drabbades av en brand natten mellan 25 och 26 maj. Nu tar en aktivistgrupp på sig ansvaret för branden.
”Målet var att sabotera byggarbetsplatsen för Teslas Gigafabrik”, skriver aktivistgruppen.

ANNONS

Tesla har råkat ut för ett bakslag efter en brand i företagets fabriksbygge Giga Berlin i Tyskland. Nu tar aktivistgruppen Vulkangruppe på sig branddådet i de elkablar som försörjer bygget med el. Efter branden publicerade gruppen en kommuniké på den vänsterradikala sajten Indymedia, där man tar på sig dådet.

”Natten den 25 till 26 maj 2021 slog vi ner strömförsörjningen till byggarbetsplatsen för fabriken Tesla Giga i Grünheide nära Berlin genom att sätta eld på sex högspänningskablar som ligger ovan jord”, skriver Vulkangruppe i sin kommuniké.

Vill stoppa bygget

Aktivistgruppen anser att Teslas fabriksbygge varken är miljövänligt eller bra för det närliggande området. Den menar också att bygget leder till omfattande vattenbrist, som drabbar lokalbefolkningen. De säger också att de hjälper lokalbefolkningen att stoppa bygget, då maktbalansen sätter deras värde ur spel när marken exploateras.

”Vår attack är en uppmaning att attackera ”Green Deal”. Till stöd för sociala strider över hela världen. Av ekologiska skäl. Av antikoloniala skäl. Av feministiska skäl. Av skäl för klasskamp. Av slutligen revolutionära och antidominerande skäl.”, skriver de.

Känga till Musk

Även Teslas ägare och grundare Elon Musk får sig en rejäl känga av Vulkangruppe i kommunikén. De kallar honom patriark och diktator som bygger och tjänar pengar i Brandenburg.

”För oss är Elon Musk, ägare och patriark av Tesla, bara en representant för en samhällsklass av män som är enade i sin aggressiva-kapitalistiska-tekniska vilja att modernisera och deras världsherravälde”, skriver de vidare.

Musk själv har klagat på den tyska byråkratin med tillståndsprocesser som drar ut på tiden. Tesla hoppas kunna öppna fabriken i slutet av 2021. Där man räknar med att bygga en halv miljon bilar av Model Y per år. De vill även bygga en batterifabrik i området, en fabrik som ska bli världens största.

ANNONS
ANNONS

”Vår eld står mot lögnerna om gröna bilar”, skriver Vulkangruppe.

Läs mer: Fler hållbarhetsartiklar på [Teknikdygnet]