Dagens PS

Tesla stäms för monopol

Domare ändrar sig – Tesla kan stämmas. Det handlar om att de satt sig i en monopolställning vad gäller reparationer. (Foto: Getty Images)
Domare ändrar sig – Tesla kan stämmas. Det handlar om att de satt sig i en monopolställning vad gäller reparationer. (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Tesla-ägare har nu fått klartecken att driva en grupptalan mot elbilsjätten. De anklagar Tesla för att monopolisera marknaden för reparationer och delar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta ger nytt liv åt ett fall som avfärdades i november, då Tesla försvarade sig framgångsrikt mot en konkurrenslagstiftning.

Domare Trina Thompson avvisade ursprungligen fallet i november, eftersom kunderna inte kunde visa att problemen var “inte allmänt kända” när de köpte sina bilar.

De kunde heller inte visa att de inte kunde förutse kostnaderna för att hålla sina fordon igång. Det här rapporterar Reuters om.

Men i måndags ändrade domaren sitt beslut. Nu får ägarna chansen att visa att Tesla tvingade dem att betala höga priser.

Detta baseras på bevis som tyder på att Tesla inte öppnade tillräckligt många auktoriserade servicecenter. Dessutom erkände domaren att Teslas design kräver exklusiva diagnostik- och mjukvaruuppdateringar, vilket kan indikera ett reparationsmonopol.

Musk stämmer tidigare anställda – fick för hög lön

Elon har fullt upp med sina bolag. Nu kräver X pengar av före detta anställda efter en felaktig utbetalning. Elon Musks X hävdar att minst sex avskedade

Reservdelsmonopol också

Domaren pekade även på bevis för ett reservdelsmonopol. Tesla anklagas för att hindra tillverkare från att sälja delar till någon annan och begränsa försäljningen av delar till konsumenter.

ANNONS

Missnöjda Tesla-köpare får nu möjlighet att visa hur de tvingats vänta länge på reparationer, av rädsla för att förlora garantitäckning. De menar att denna metod bryter mot både federal och Kaliforniens antitrust-lagar.

ANNONS

Senaste nytt

Inga mellanhänder är oroande

Köparna hävdar också att Tesla tvingar dem att göra oönskade köp genom att koppla samman olika marknader.

Detta påstående stärks av att Tesla säljer sina fordon direkt till konsumenterna, utan mellanhänder. Konkurrenterna tillåter oberoende service och användning av icke-proprietära delar.

Inga kommentarer från Tesla

Enligt Reuters har Tesla ännu inte svarat på förfrågningar om kommentarer om det senaste beslutet. Företagets advokater har tidigare avfärdat stämningen som en “ologisk teori” och menar att Tesla inte skulle försämra sina tjänster för reparationer och reservdelar, vilket skulle äventyra deras försäljning och leasing av fordon.

Musk i ny rättslig storm

Tesla-investerare har stämt Elon Musk och företagets styrelse, med anklagelser om allvarliga interna problem. Musk påstås ha omdirigerat resurser och

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS