Dagens PS

Tesla krymper: 14 procent av personalen redan borta

Enligt lite grävande journalistik så verkar det som att Tesla sagt upp 14% av sin personal, bara i år. Vem vet hur det här kommer sluta. (Foto: Alessandra Tarantino/TT)
Enligt lite grävande journalistik så verkar det som att Tesla sagt upp 14 procent av sin personal, bara i år. Vem vet hur det här kommer sluta. (Foto: Alessandra Tarantino/TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 24 juni 2024Publicerad: 24 juni 2024

Det svänger på toppen. Tesla har gått väldigt bra och världens mest sålda bil 2023 är Tesla Model Y. Det går tyvärr åt andra hållet just nu och hittills i år verkar Tesla ha sparkat 14 procent av sin personal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla har gått hårt fram sedan 2023 och har nu bara drygt 121 000 anställda globalt, inklusive tillfälliga arbetare. Detta framgår av interna uppgifter som CNBC har tagit del av. Det betyder att företaget har skurit ner personalstyrkan med över 14 procent i år.

Den senaste siffran baseras inte på exakt löneinformation, utan på antalet personer som är med på Teslas “everybody” e-postlista från och med den 17 juni.

Skicka till alla

Den 17 juni skickade Teslas vd Elon Musk ett mejl till “alla”.

Han berättade att Tesla inom några veckor kommer att göra en omfattande genomgång för att dela ut aktieoptionsbidrag för exceptionella prestationer.

Han tillade att optioner också kommer att delas ut till “den som gör något enastående för företaget”. Reuters rapporterade först om Teslas plan att återinföra optionsbidrag efter att tidigare ha pausat prestationsbaserade aktiebelöningar.

Musk i ny rättslig storm

Tesla-investerare har stämt Elon Musk och företagets styrelse, med anklagelser om allvarliga interna problem. Musk påstås ha omdirigerat resurser och

Teslas nedskärningar offentliggjordes i april när Musk skickade ut ett företagsövergripande mejl och meddelade att de skulle minska personalstyrkan med över 10 procent. Nedskärningarna hade redan börjat vid den tidpunkten.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skulle vara 20 procent

Bloomberg rapporterade att Musk siktade på en nedskärning på 20 procent. Musk antydde att siffran kunde bli ännu högre. På företagets kvartalsrapport i april sa han att Tesla hade nått en ineffektiv nivå på 25 till 30 procent efter “en lång period av framgång” som började 2019.

“Vi har gjort några korrigeringar längs vägen”, sa Musk under samtalet.

“Men nu är det dags att omorganisera företaget för nästa tillväxtfas.”

Tesla stäms för monopol

Tesla-ägare har nu fått klartecken att driva en grupptalan mot elbilsjätten. De anklagar Tesla för att monopolisera marknaden för reparationer och delar.

Logiken säger 14 procent

I en rapport för fjärde kvartalet sa Tesla att deras globala personalstyrka i slutet av december var 140 473, vilket inkluderar både fast och timanställda.

E-postlistan “everybody” inkluderar tillfälliga arbetare. Med cirka 121 000 anställda betyder det att Tesla har minskat personalstyrkan med minst 14 procent sedan slutet av 2023.

ANNONS

Tesla svarade inte omedelbart på en förfrågan om kommentar säger CNBC.

Lite snabb på avtryckaren

I minst ett fall gick Musks nedskärningar för långt. Tesla avvecklade sitt Supercharging-team, som bestod av hundratals anställda, inklusive dess ledare, Rebecca Tinucci.

Företaget anställde senare tillbaka några av dessa personer, enligt inlägg på LinkedIn.

De bredare nedskärningarna sammanfaller med en minskning i försäljningen hos Tesla då företaget brottas med en åldrande elbilsflotta och ökad konkurrens i Kina samt varumärkesförsämring som en nylig undersökning tillskrev delvis Musks “upptåg” och “politiska utspel”.

Under första kvartalet rapporterade Tesla en minskning av årsintäkterna med 9 procent, den största nedgången sedan 2012.

Fort upp, lika fort ner

Inom bilindustrin har tillväxten av elbilsförsäljningen saktat ner i år efter två års snabb expansion. Nedgången var särskilt kännbar för Tesla, vars Model Y var den bäst säljande bilen världen över 2023.

ANNONS
Årets mest sålda bil 2023 blev Tesla Model Y. Men Tesla går bakåt då trenden för elbilar har stannat upp. (Foto: Tesla)
Årets mest sålda bil 2023 blev Tesla Model Y. Men Tesla går bakåt då trenden för elbilar har stannat upp. (Foto: Tesla)

En Tesla-anställd, som ville vara anonym för att diskutera känsliga interna frågor, berättade för CNBC att vissa fabriksarbetare är rädda för ytterligare uppsägningar i juli, beroende på resultatet för andra kvartalet.

När kommer ny information?

Tesla väntas släppa en produktions- och leveransrapport för andra kvartalet under första veckan i juli.

Musk har lovat investerare att företaget snart kommer att publicera en ny “Master Plan”, hans fjärde, och att Tesla kommer att avslöja designen för en “dedikerad robotaxi” den 8 augusti.

Tesla flaggar för höjda priser

Tesla varnar för höjda priser på Model 3. Detta för att de räknar med att få betala tull för importen från Kina till EU. Den 4 juli kommer provisoriska

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS