Dagens PS

TEST: Porsche Taycan GTS Sport Turismo - vill ha NU

Människans hela existens handlar om att utvecklas, att inte nöja sig med good enough och en vilja att hela tiden bli ett snäpp bättre. I få andra varumärken syns det så tydligt i som Porsche och deras modellutveckling. Och framför allt Porsches olika Taycan-modeller där Sport Turismo troligtvis är den snyggaste kombi som byggts. (Foto: Dagens PS)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 01 maj 2022Publicerad: 01 maj 2022

TEST: Porsche Taycan GTS Sport Turismo.
Ni vet hur det är de där gångerna man prövar något nytt som skapar nya referensramar. Helt plötsligt har det man tidigare upplevt som riktigt bra blivit ett snäpp sämre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Människans existens handlar om att utvecklas och att hela tiden vilja bli ett snäpp bättre, att inte nöja sig med good enough.

I få andra varumärken syns det så tydligt i som Porsche och deras modellutveckling.

På det som i biltermer närmast kan liknas med rekordtid utvecklade man Porsche Taycan som blivit en enorm succé med över 1 400 bilar registrerade bara i Sverige.

På den utmärkta statistiksajten Carinfo så kan vi se hur registreringen av Taycan sett ut på svenska marknaden. Den gröna streckade linjen längst ner är den nya GTS modellen. (Foto: Carinfo)

Taycan finns nu i tre olika karossvarianter, Taycan Sedan, Sport Turismo och Cross Turismo.

Som ni ser på ovan graf så tillhör Porsche GTS Sport Turismo en liten skala exklusiva modeller som nu registrerats i Sverige.

GTS är den femte motorversionen i Taycan-serien. Med sina 598 hästkrafter placerar GTS sig mellan Taycan 4S (571 hk) och Turbo (680 hk).

Snygg, snyggare, snyggast. Porsche Taycan GTS Sport Turismo aspirerar definitivt på den sista. (Foto: Dagens PS)

ANNONS

Optimerad för bättre räckvidd

Bilen har samma batteri på 93,4 kWh som flera andra Taycan-modeller, men skall vara optimerad för bättre räckvidd.

Porsches egen fakta säger upp till 490 km på WLTP och 616 km i stad. På långdistans säger man 370 km.

ANNONS

Senaste nytt

Har du råd är det den bästa elbil du kan köpa

Vi fick testa Taycan GTS Sport Turismo under några dagar i april, en ny prestandamodell av Taycan som våra kollegor på Top Gear för ett år sedan utnämnt till bästa elbil i alla kategorier.

Vår numera bortgångne kollega Håkan Nilsson, som var erkänt kräsen och stor Tesla-fantast, testade Taycan 2021 och hans ord ringer fortfarande i huvudet:

Taycan och Tesla har likvärdiga prestanda, men den genomgående högre kvaliteten och de makalösa köregenskaperna talar till Porsches fördel. Det här är bland de bästa bilar som byggts.

Så det var med höga förväntningar som vi hämtade ut nycklarna till pressbilen hos Porsche.

ANNONS

Sport Turismo upphöjt till två

Låt oss först bara reda ut begreppet GTS. Det står för Gran Turismo Sport och ända sedan 1963 har den bokstavskombinationen en alldeles speciell betydelse hos Porsche-entusiaster.

Men hur tänkte man då när man skulle döpa den nya Taycan-modellen? Den heter ju Sport Turismo i denna kaross.

Med förkortningen GTS innan, för att beskriva motorversionen, så blir det Gran Turismo Sport Sport Turismo – snacka om grädde på moset?

Eller så är det precis så vi ska se GTS versionen. Som en upplevelse upphöjt till två.

Taycan GTS Sport Turismo är snabb när den står stilla

När vi går mot pressbilen är det första som slår oss designen – för att vara en ”kombi” så är den riktigt snygg.

Taycan GTS Sport Turismo kan närmast beskrivas som en eldriven ”sport crossover” som med fyra dörrar och kombilucka är anpassad för den medvetna och sportiga familjen.

ANNONS

Crossover eller sportkombi? Oavsett epitet så är det den snyggaste Porsche som fått en kombilucka (Foto: Dagens PS)

Där Taycan Cross Turismo är något högre och har mer plastdetaljer så upplevs GTS-versionen ett snäpp vassare – den ser helt enkelt snabbare ut.

Visuellt får Taycan GTS flera traditionellt typiska GTS-detaljer. Både exteriört och interiört vilket innebär att frontspoilern, ytterbackspeglarnas infästning, diffusorn och sidorutornas lister är lackade i högblankt svart.

Lyktorna på bilen är också tonade vilket mot den grå solida färgen ger ett sportigt och kraftfullt intryck.

GTS-versionen av Taycan Sport Turismo har många läckra detaljer (Foto: Dagens PS)

1,8 miljoner på sommardäck i vinterväglag

Väl ute i Stockholmstrafiken så testar vi några korta accelerationer. Det maximala vridmomentet är 850 Nm vilket skickar iväg den 2.875 kg tunga bilen från 0-100 km/h på 3,7 sekunder och 0-200 km/h på 12 sekunder. Toppfarten är spärrad vid 260 km/h.

Men det är inte siffror och fartresurser som imponerar mest, utan greppet och kontrollen man har som förare i nya Taycan GTS.

ANNONS

Med lite kramande av svepande kurvor så känner man hur extremt välbalanserad bilen är och ”hur enkel” den är att kontrollera.

Nya referensramar när det gäller en sportkombi

Det är en speciell känsla att ha all den enorma kraften men ändå uppleva att man har total kontroll över bilen vid alla tillfällen. Gasar vi på så känner man att aktern vandrar något men man har ändå fullt grepp.

Man kompenserar genom att släppa lite på gasen och hon rätar upp sig direkt. Det är resultatet av tusentals timmar på Porsches utvecklingsavdelning, som gjort att vi nu har helt nya referensramar att förhålla oss till.

Jösses vad välbalanserad

Vi hade otur med snö under testveckan och med sommardäck på så vågade vi inte utmana gränserna på denna 1,8 miljoners bil.

Trots utmaningen med aprilvädret så känner man ändå tydligt vilken prestanda och potential som finns i modellen. Andra kollegor har haft möjligheten att provköra Taycan GTS på bana och de är samstämmigt lyriska över hur väl även Sport Turismo-modellen tar för sig.

Ett citat som fastnade från deras tester på bana var:

ANNONS

Taycan är redan i grundutförande det hittills bästa exemplet på hur bra en elbil kan vara på racingbana. Underhållningsvärdet är hisnande utan att bilen känns otrygg.

Det säger lite om hur lyckad Taycan är som modell, vilket även deras rekordförsäljning visar.

Sport och komfort

För vid sidan av den sportiga upplevelsen i det välbalanserade chassit så är GTS Sport Turismo i förhållande till andra prestandabilar mycket komfortabel.

Här är det lätt att hitta den optimala körställningen. När man kliver in så flyttar sig stolarna till “största läget” för att underlätta att slå sig ner. När man väl satt sig återgår stolar och ratt till den inställning man önskar. (Foto: Dagens PS)

Ljudnivån är bra och Porsche har inte snålat in på kvaliteten i några detaljer. Här får den mest petiga konnässör sitt lystmäte tillfredställt.

Det är en autobahnkryssare av rang och som förare hittar man snabbt den optimala inställningen. Man känner igen sig från andra Porsche av modernare snitt vilket innebär en körposition i absoluta toppklass.

Fyra skärmar – och en ytterligare för passagerarna där bak (Foto: Dagens PS)

ANNONS

Hela fyra skärmar hittar vi framför oss på instrumentpanelen. En bakom ratten, två i mitten och en för passageraren.

Lider man inte av åksjuka kan man som passagerare beundra G-krafterna som visas på skärmen när man kör lite mer aktivt.

Om man nu kan titta på skärm just då. Kanske inte den mest praktiska detaljen men en kul detalj för den prylfixerade.

Bekväm även i baksätet

Man överraskas lite när man slår sig ner i baksätet. Det är betydligt bekvämare än vad man kunde tro i baksätet då Sport Turismo har lite bättre takhöjd i kupén.

Bättre plats där bak än vad man tror vid första anblicken. Det här är ett riktigt skönt baksäte. (Foto: Dagens PS)

För att vara en sportkombi/crossover så är det bra plats för weekendpackning där bak.

Helt ok med med plats för en weekend. (Foto: Dagens PS)

Bagaget sväljer 446 liter eller 1 212 liter med nedfällt baksäte. Det är till och med så att vi fick in en skrivbordsskiva med fällda säten under testveckan.

Tar man bort hatthyllan så blir det ganska bra med plats för exempelvis hund och packning (Foto: Dagens PS)

Hallå – var tog du vägen? Med fällda baksäten är det överraskande gott om plats. Perfekt för den sportiga familjen som vill kunna lasta exempelvis en cykel. (Foto: Dagens PS)

Frunken, dvs det främre utrymmet har plats för 85 liter och är perfekt för alla laddkablar som efter några månaders användning brukar vara riktigt skitiga

Laddning och räckvidd

Man kan argumentera om laddning och räckvidd till leda, för det enda vi med säkerhet kan säga är att det är helt individuellt beroende på körstil hos den som kör bilen.

GTS-versionen är utrustad med ett batteri på 93,4 kWh och de två synkronmotorerna, en på varsin axel, innebär också att bilen är fyrhjulsdriven.

Räckvidden är 504 km, baserat på WLTP-siffrorna och blir med andra ord den första Taycan att kliva över 500-kilometersvallen. Något som Porsche åstadkommit genom uppgraderingar av mjukvaran som exempelvis gör fyrhjulsdriften mindre resurskrävande.

Som vi beskrivit tidigare i artikeln så anger Porsche själva att man i stadsmiljö ska kunna ta sig 62,5 mil på en laddning.

De platta batterierna är  placerade under golvet och ger Taycan GTS Sport Turismo en mycket låg tyngdpunkt och sparar samtidigt utrymme i kupén och bagageutrymmet.

GTS har ett större laddfönster

Att ladda från 5 till 80 procent tar som tidigare 22,5 minuter, tack vare 800-voltsystemet. I GTS-versionen har det så kallade ”laddfönster” har blivit större.

Det betyder i praktiken att batteriet kan ta emot snabb laddning vid fler tillfällen och att laddhastigheten inte avtar lika snabbt i takt med att batteriet fylls på.

Den norska motorsajten Motor.no gjorde februari i år en stor oberoende laddtest för att jämföra laddhastigheten mellan olika bilmodeller.

Laddtest Porsche Taycan GTS Sport Turismo

I februari 2022 gjorde Motor.no en helt oberoende laddtest och Taycan kom inte förvånande i topp. GTS-versionen lär enligt Porsche vara ännu bättre än Audi e-tron vid lika förutsättningar (Foto: Motor.no)

Vill ha på riktigt

Man förstår att vår kollega Håkan Nilsson var lyrisk över Taycan Sedan. Sport Turismo – modellen i GTS version är inte en sämre bil, tvärt om.

Har man tillräckligt med pengar så är Porsche Taycan GTS Sport Touring förstahandsvalet på marknaden. Det är just nu antagligen den bästa bil som byggts i den här klassen.

Lite svår att lämna tillbaka. Den passade ju så bra här utanför garaget. Det är en pressbil som jag verkligen kommer sakna. (Foto: Dagens PS)

Kombinationen av ett brett användningsområde, komfort och sportprestanda gör att den sätter helt nya referensramar – det här är “vill ha” på riktigt!

Pressbilens utrustning

Pressbilen var ganska bra utrustad. Porsche har sin vana trogen en ganska lång tillbehörslista och i vårt fall hade man laddat den med tillbehör för nästan 400 000 kr. Var det viktiga tillval kan man fråga sig?

En diger tillbehörslistan på pressbilen. (Foto: Porsche)

Antagligen inte, men något vi absolut hade kryssat för är bakaxelstyrningen. Den bidrar till den perfekta balansen och känslan av kontroll över bilen. InnoDrive är även det en mycket praktiskt funktion som man, efter ha testat,  har svårt att leva utan.

Summering och omdöme:

Porsche Tackan GTS Sport Turismo är så nära den fulländade sportkombin eller crossover man kan komma. Lika enkel och bekväm som den är att köra för alla i familjen – lika snabb, välbalanserad och brutalt kraftfull kan den var på bana.

Man skulle vilja säga “som en ulv i fårakläder” men det tolkas ofta negativt. Och det är inte Taycan GTS Sport Turismo, för det är en alldeles underbar touringmaskin.

Har du pengarna så är vårt råd enkelt – köp den!

Ekonomi 5 av 5
Man kan sammanfatta den med “det är mycket pengar men inte dyrt” om man ser till vad man får.

Körkänsla 5 av 5
Svårt att addera fler superlativer. Taycan GTS Sport Turismo har gett oss nya referensramar.

Kvalitet 5 av 5
Toppkvalitet på alla nivåer

Helhetsupplevelse 5 av 5
Antagligen den bästa sportkombi som byggts. Har du pengarna – köp den!

Fakta Porsche Taycan GTS Sport Turismo

Motor
Effekt: 598 hk (440 kW)
Max vridmoment: 850 Nm.
Batterikapacitet: 93,4 kWh.
Drivning: Fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/tim: 3,7 sekunder.
Acceleration 0 – 200 km/tim: 12 sek
Toppfart: 250 km/tim.
Räckvidd kombinerad (WLTP): 424 – 490 km
Räckvidd stad (WLTP): 524 – 616 km
Räckvidd långdistans: 370 km

Mått & vikt
Längd: 4 963 mm
Bredd: 1 966 mm
Hjulbas: 2 900 mm
Vikt: 2 875 kg
Bagagevolym: 446 liter –1 250 liter med bakre ryggstöd uppe/fällda.

Pris
Pris: från 1 480 000 kronor
Garantier: Nybilsgaranti 2 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, batteri 8 år eller 16 000 mil.

Relaterade artiklar:

Porsche storsatsar på grönt bränsle

Porsche och Apple i gemensamma projekt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS