Dagens PS

Porsche storsatsar på grönt bränsle

Porsche
Porsche satsar på syntetiskt bränsle.(Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 apr. 2022Publicerad: 08 apr. 2022

Porsche investerar i grönt bränsle och satsar 75 miljoner dollar på det syntetiska och koldioxidsnåla bränslet eFuels, skriver tekniksajten TechCrunch.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i mitten av veckan som sportbilstillverkaren Porsche tillkännagav sin storsatsning på syntetiskt bränsle. Närmare bestämt då eFuels, ett syntetiskt och koldioxidsnålt bränsle som kan komma att minska utsläppen inom fordons-, sjöfarts- och flygindustrin, skriver TechCrunch.

En affär som kompletterar den tyska biltillverkarens planer på att ha elektrifierat 80 procent av sin modellserie och vara koldioxidneutrala lagom till 2030. Satsningen möjliggör även fortsatt produktion av klassiska, sexmotoriga sportbilar under kommande decennium.

Andel i holdingbolag

Nu ska 75 miljoner dollar vikas åt industriell produktion av bränslet. I utbyte mot den investeringen väntas Porsche få en andel på 12,5 procent i HIF Global LLC, ett holdingbolag i den chilenska huvudstaden Santiago, med produktionsanläggningar för eFuel i USA, Chile och Australien, skriver TechCrunch.

Planen är att tillsammans med HIF Global, Siemens Energy och ExxonMobil komma igång med produktionen redan i sommar vid en ny anläggning i Punta Arenas i Chile. Då med hjälp av väte, koldioxid och vindkraft.

Ny fabrik i USA nästa år

Att investera i syntetiskt bränsle positionerar Porsche på marknaden för nollutsläpp inom motorindustrin, i en tid då allt fler motorjättar ser över sina miljömål.

Exakt när eFuel kommer att vara tillgängligt för Porsches kunder är inte sagt ännu. Klart är däremot att HIF Global planerar för en eFuels-fabrik i USA under nästa år, som kommer att följas upp med anläggningar i Chile och Australien under 2024, skriver TechCrunch. 

ANNONS

Läs även: Skoda satsar allt på elbilar, inga fler laddhybrider

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS