Dagens PS

Ig Nobelpriset: Svensk krockälg i gummi vinner parodi

Ig Nobelpriset
Svensken Magnus Gens (nere till höger) vinner Ig Nobelpriset. (Foto: Ig Nobel)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 sep. 2022Publicerad: 16 sep. 2022

Den svenska ingenjören Magnus Gens vinner parodin Ig Nobelpriset för sin uppfinning av en krocktestdocka som ska föreställa en älg, rapporterar BBC. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ig Nobelpriset delas ut varje år av vetenskapshumor-magasinet Annals of Improbable Research, tidigare i en ceremoni på Harvard University som pågått sedan 1991 men de senaste åren digitalt på grund av covid-19.

Priset delas ut i tio kategorier för att premiera rolig forskning – eller projekt “som möjligen inte kan, eller ska, upprepas”, skriver TT (länk till Ny Teknik). Prissumman är på 10 000 miljarder dollar – av den värdelösa Zimbabwe-dollarn.

Två svenskar får Ig Nobelpriset

I år var det svenskar bland vinnarna. För sitt examensarbete på KTH för 21 år sedan fick Magnus Gens priset i säkerhetsteknik med en krocktestdocka föreställande en älg i gummi.

Han mottog sitt pris av en riktig Nobelpristagare som seden bjuder, Martin Chalfie som 2008 vann Nobelpriset i kemi.

“Det var verkligen helt oväntat. Det är ju också ett arbete som jag gjorde för relativt länge sedan”, säger Magnus Gens till DN.

“Fast för att vara ärlig, ju mer man tänker på det, så finns det inte mycket som är humoristiskt med dödsolyckor”, skriver BBC.

IG Nobel

Älg-krocktestdockan i gummi. (Foto: Youtube)

ANNONS

Ytterligare en svensk fick motta Ig Nobelpriset i år – Daniel Lindh ingår i en forskargrupp som fastställt att hjärtslag synkroniseras hos personer som är attraherade av varandra på en blinddejt.

Lavemangsceremonier och skvallrare

Bland andra vinnare finns bland annat en biologiprofessor som studerat varför ankungar går på rad bakom sin mamma. Ett pris i konsthistoria går till rituella lavemangsceremonier på forntida Maya-keramik.

En algoritm som hjälper skvallrare om när de ska berätta sanningen och när de ska ljuga tar hem fredspriset. Litteraturpriset går till en studie som analyserar vad som gör juridiska dokument onödigt svåra att förstå.

Ekonomipriset går till en studie som matematiskt förklarar varför framgång oftast inte går till de mest begåvade människorna, utan istället till de med mest tur.

Läs även: Övervikt och korruption i alternativa ekonomipriset

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS