I södra Sverige talar nu mycket för att det blir dyrare att köra elbil än bensinbil i vinter – orsaken är skenande elpriser.

ANNONS

Det här skriver SvD och hänvisar till tidningens egna kalkyler.

”Med de elpriser som väntar i vinter ser det i södra Sverige ut att bli dyrare att köra elbil än bensinbil”, heter det i artikeln.

Beräkningarna utgår från elmarknadsanalytikern Christian Holtz bedömning av det samlade snittpriset i vinter: drygt 7 kronor per kilowattimme i söder, 6 kronor i mellersta Sverige och 2 kronor i de nordliga elprisområdena.

I norra Sverige blir det fortsatt mer tacksamt för plånboken att köra elbil, medan det i mellersta Sverige varken blir billigare eller dyrare när elpriserna väntas rusa ytterligare i vinter.

Än så länge har ingen bilhandlare som Svenska Dagbladet talat med märkt av någon minskad elbilsförsäljning till följd av det hårda elpristrycket i vinter i södra Sverige.

Elbilsförsäljningen uppges fortfarande gå starkt.

Det är också så att priserna fortsätter vara höga på vanligt drivmedel, även om de temporärt sänks marginellt.

ANNONS
ANNONS

Totalt sett går emellertid bilförsäljningen ner av olika skäl, främst till följd av avmattningen i ekonomin.

”Den försämrade konjunkturen gör att det inte längre är samma tryck i bilhallarna”, säger Anders Rydheimer, kommunikationsdirektör på bilåterförsäljaren Bilia, till SvD.

Läs även: El-smocka på 95 000 kronor hotar villaägare [Dagens PS]