Skoda tvingas stänga ner en fabrik på grund av brist på halvledare. Samtidigt är efterfrågan skyhög på succébilen Skoda Enyaq iV. 

ANNONS

Skodas satsning på elbilar – och särskilt Skoda Enyaq – har blivit en stor succé. Bilen hyllades efter testet i Dagens PS som ”den bästa elbilen just nu” av motorskribeten Maths Nilsson och Dagens PS motorredaktör Håkan Nilsson beskrev den som ”en snygg och betydligt sportigare variant av VW ID.4, dessutom med en kvalitet och interiördesign som i varje detalj slår den dyrare kusinen” när den presenterades förra hösten.

Bilen har blivit populär bland fler än de båda. Kanske för populär – efterfrågan är betydligt högre än bilarna kan rulla ut från fabriken i Tjeckien och Skoda har slut på halvledarchip. Den globala bristen på halvledare drabbar Skoda så pass hårt att de tvingas att stänga ner sin fabrik i Kvasiny (där modellen Superb iV produceras) den här veckan och sänka produktionen i övriga fabriker, rapporterar Reuters.

Bilföretaget, som är en del av Volkswagen-gruppen, varnar för att produktionen av succébilen Skoda Enyaq inte hänger med.

”Vi har stora problem med tillgången på Enyaq. Lagret är på lägsta nivån någonsin och det finns inget vi kan göra. Vi måste hoppas att det lugnar ned sig under andra halvåret”, sa märkeschefen Thomas Schäfer under en digital pressträff i förra veckan.

Läs mer: Skoda Enyaq 80 iV – bästa elbilen just nu

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fordonsindustrin i kris – så uppstod halvledarbristen