Sverige var 2008 första land utanför Storbritannien att införa den brittiska normen NVSA (New Vehicle Security Assessment) som i dag används för testa bilars stöldsäkerhet genom att granska både konstruktion och utrustning. Först gör biltillverkaren en självdeklaration, därefter sker en efterkontroll av försäkringsbranschen och bilmodellen graderas efter hur väl den fyller normens krav.

Nu har NVSA i Sverige släppts sin årliga lista över de modeller som klarar sig bäst och sämst i försäkringsbranschens granskning. Av sammanlagt 250 bilmodeller som säljs i landet har 161 genomgått testerna, medan resten inte tillåtit att kontrollerna görs.

Och det påverkar också årets resultat negativt eftersom dessa tillverkare numera ges lägsta möjliga gradering, berättar Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

”Resultaten visar att 21 procent av dem (samtliga bilmodeller) fått toppresultat medan ett antal andra inte alls klarar kraven, vilket är en försämring jämfört med tidigare år.”

Och även i år är det ”svenska” Volvo imponerar när det gäller stöldsäkerhet. Tillsammans med Porsche toppar de den årliga listan med toppbetyget fem av fem stjärnor tillsammans med de flesta modellerna från tillverkarna Audi, Lexus, Seat och Volkswagen.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt får flertalet premiummärken urusla betyg.

”De som däremot behöver förbättra sina modeller på det här området är till exempel Fiat, Dacia, BMW, Mercedes och Mazda /…/ Mot bakgrund av alla fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att exempelvis BMW, Mercedes och Mazda väljer att inte rapportera sina fordon för klassificering”, säger Anders Edvardsson i en kommentar.

MINST STÖLDSÄKRA 2017 (stöld av, stöld ur):

 1. Dacia Duster (2/5, 1/4)
 2. Dacia Lodgy (2/5, 1/4)
 3. Dacia Logan (2/5, 1/4)
 4. Dacia Sandero (2/5, 1/4)
 5. Subaru WRX Sti (2/5, 1/4)
 6. Suzuki Swift (2/5, 1/4)
 7. Ford B-Max (2/5, 2/4)
 8. Peugeot 2008 (2/5, 2/4)
 9. Peugeot 3008 (2/5, 2/4)
 10. Peugeot Tepee (2/5, 2/4)
 11. Volkswagen Passat (2/5, 2/4)
 12. Volkswagen Polo (2/5, 2/4)

EJ TESTADE (automatiskt bottenbetyg):

Alfa Romeo, alla modeller
BMW, alla modeller
Chevrolet, alla modeller
Fiat, alla modeller
Jaguar, alla modeller
Jeep, alla modeller
Land Rover, alla modeller
Mazda, alla modeller
Mercedes, alla modeller
Mini, alla modeller
Range Rover, alla modeller

MISSA INTE: Svenska lyxbilar i fara – stöldrisken mörkas [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Lätt att stjäla bilen via hackning [DagensPS.se] >