PS Motor i Prag. Skoda Enyaq iV är den 125 års jubilerande tjeckiska biltillverkarens första produktionsmodell som är baserad på Volkswagen-koncernens elbilsplattform MEB! Denna helt eldrivna SUV kommer med en räckvidd upp till 510 km och ett pris som borde locka miljömedvetna kunder.

ANNONS

Under pompa och ståt fick ett antal inbjudna journalister och politiska dignitärer vara med om världspremiären på Skodas första eldrivna SUV som är tänkt att ta upp kampen med i stort sett alla elbilar, även Volkswagens ID.3 och systermodellen ID.4. Förutsättningarna finns definitivt där avseende teknik och räckvidd men framförallt utrymmet och ett pris som börjar på 452.200 kr vilket bara är 17.300 kr mer än ID.3 instegsmodell.

Skoda Enyaq iV
Skoda kombinerade världspremiären av Enyaq iV med 125-års firandet. (Foto: Håkan NIlsson)

Tuff konkurrent

Enyaq iV är byggd på Volkswagen-koncernens MEB-plattform som är avsedd för elbilar och där batteriet sitter placerat i golvet för att spara plats. På den svenska marknaden kommer det finnas två olika batteristorlekar, fyra effekter (109 – 225 kW) och bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. Med sin räckvidd på upp till 510 km (WLTP) konkurrerar Enyaq iV med betydligt dyrare elbilar som t.ex. Audi e-tron, Mercedes EQC, Jaguar i-Pace och den kommande BMW iX3. Dessutom går den att utrusta med dragkrok med en dragvikt på upp till 1.400 kg.

Skoda Enyaq iV
Med en sportig och samtidigt elegant design, tar Skoda upp kampen med betydligt dyrare el-SUV. (Foto: Skoda)

Med MyŠKODA Powerpass gör det enkelt och bekvämt för ägaren att ladda bilen vid praktiskt taget alla laddningsstationer i EU – med ett enda kort. Dessutom deltar Skoda i uppbyggnaden av snabbladdningsnätverket Ionity runt om i Europa. Det finns dessutom tre olika varianter av laddbox till Skoda iV för laddning hemma. Batteriladdningen och luftkonditioneringen i bilen kan även fjärrstyras via en app.

Skoda Enyaq iV
Med ett väl utbyggt laddnätverk och smart betallösning så är mobiliteten inget problem. (Foto: Skoda)

Sportigt elegant exteriör

Enyaq iV är en snygg SUV med en blandning av sportiga och eleganta drag med full LED Matrix-strålkastare och LED-bakljus smat dynamiska blinkers. Den upplysta kristalliknande grillen som, är standard på Founders Edition och vRS iV och som tillval på övriga varianter, består av 130 LED-lampor och tillför en helt ny och läcker dimension.

Skoda Enyaq iV
Skodas designspråk känns fräscht utmanande med detaljer som skiljer sig från mängden. (Foto: Håkan Nilsson)

Storleksmässigt hamnar den mellan VW Tiguan och Skoda Kodiaq fastän den är kortare än Skoda Octavia. Dessutom är den faktiskt lite större än systermodellen VW ID.4 som också kommer att finnas tillgänglig för svenska kunder efter årsskiftet.

ANNONS
ANNONS
Skoda Enyaq iV
Kortare än Skoda Octavia men nästan lika stor som Skoda Kodiaq interiört. (Foto: Håkan Nilsson)

Nytt interiörkoncept

Interiört så känns Enyaq iV ombonad med sköna materialval som bl.a. tygklädd instrumentpanel. Instrumentklustret utgörs av en digital skärm som man delar med VW ID.3 och ID.4, där bara den mest nödvändiga informationen visas. I mitten sitter det däremot Skodas största pekskärm på 13 tum. Den är lättarbetad med en mängd information och funktioner.

Skoda Enyaq iV
Enyaq iV bjuder på sköna materialval och hög genomgående kvalitet. En miljö att trivas i. (Foto: Skoda)

Nya ”Design Selections” ersätter de traditionella utrustningsnivåerna. Varje Design Selection, som satts samman av Skodas experter på material och design, svarar för en smakfull interiör med hög ”feel-good”-faktor och består av hållbart behandlade och återvunna material. Ett nytt, tydligare upplägg med tio temapaket och ett antal individuella tillval, gör det snabbt och enkelt att anpassa bilen efter sin personliga smak.

Skoda Enyaq iV
Design Selection ger köparen möjlighet att skräddarsy sin Enyaq på ett smidigt sätt. Bilden visar Founders Edition. (Foto: Skoda)

125-års jubiléet firas med Founders Edition

Skoda Enyaq iV
Founders Edition tillverkas i 1.895 numrerade exemplar och kommer 2021. (Foto: Håkan Nilsson)

Exklusiva specialversionen Enyaq iV Founders Edition byggs i en begränsad upplaga på 1.895 exemplar och är en hyllning till företagets 125-åriga historia. Den läderklädda multifunktionsratten pryds av ett Founders Edition-emblem som tagits fram av den tjeckiska glastillverkaren Preciosa och visar modellens nummer. I utrustningen ingår bl.a. den belysta grillen, 21″-lättmetallfälgar, sportiga kjolar fram och bak och ecoSuite Design Selection med naturligt garvat läder. Founders Edition finns med två motor/batterivarianter och två färger. Founders Edition börjar levereras 2021.

Skoda Enyaq iV
På ratten sitter numret på de 1.895 Founders Edition som levereras. (Foto: Skoda)

Simply Clever är ett adelsmärke

Skoda har utvecklat Simply Clever-lösningar speciellt avsedda för elbilar, t.ex. ett hjälpmedel rengöring av laddkabeln, ett skyddslock för laddningskontakten och ett fack för laddkabeln i bagageutrymmets sida. Den nya mittkonsolen sträcker sig upp över två nivåer och erbjuder massor av plats. Eftersom Enyaq iV inte har ett traditionellt tanklock så har man placerat den klassiska Skoda-isskrapan i bakluckan istället .

Skoda Enyaq iV
Skodas Enyaq iV:s placering av den smarta isskrapan är i bakluckan eftersom bilen saknar tanklock. (Foto: Skoda)

Skoda Enyaq iV drar intresse

Intresset för Enyaq iV har varit stort och redan innan premiären har bilen över 4.500 förbokningar bara i Sverige. Inledningsvis kommer versionerna Enyaq iV 60 och 80 att erbjudas på den svenska marknaden. Preliminär säljstart är i början av oktober men redan nu är en enklare bilkonfigurator öppen på skoda.se

Skoda Enyaq iV
Stor och praktisk till ett pris på 17.300 kr mer än VW ID.3 som är i Golf-klass. Inte undra på intresset. (Foto: Håkan Nilsson)

De priser som visas i bilkonfiguratorn avser Enyaq iV med en utrustningsnivå som är gemensam för alla länder inom EU. För att anpassa Enyaq iV till Sverige kommer ytterligare utrustning och paket att läggas in i bilens grundutförande, vilket också innebär att priserna justeras.

ANNONS
ANNONS

Kommentar

Att Skoda tillverkar bra bilar, det vet vi redan. Enyaq iV är definitivt inget undantag, tvärtom så är det en modell som har alla ingredienser för att bli en succé. Designen, räckvidden och det aggressiva priset borde locka tjänstebilsförarna om bara de ansvariga på företagen tar initiativet och plockar in modellen i sitt utbud.

Skoda Enyaq iV
Smartare bil för pengarna är nog svårt att hitta. En bil för företag som vågar satsa på något nytt. (Foto: Håkan Nilsson)

Teknisk specifikation och pris

SKODA ENYAQ iV 60    Pris från 453.900 kr inkl moms
SKODA ENYAQ iV 80    Pris från 553.700 kr inkl moms

Preliminär försäljningsstart i början av oktober och leveranser under första halvåret 2021. Marknadsintroduktion planeras till mars/april 2021.

Läs mer om Skoda Enyaq iV