Skatteverket vill slopa regeringens förslag till förmånsbeskattning av tjänstebilar. I stället föreslår myndigheten att en schablonrabatt tillämpas.

ANNONS

Det rapporterar Teknikens värld.

Dagens PS har tidigare skrivit om förslaget till de nya skattereglerna gällande tjänstebilar – vilket kan resultera i att tjänstebilar inte längre medför en skattefördel att jämfört med att köpa en bil privat.

Nu vill Skatteverket justera regelverket och lägger fram nya förslag.

Centralt är att en schablonsrabatt ska tillämpas på tjänstebilar.

”Onödig administration”

De regler som är tänkta att införas i sommar grundar sig i att man tar bort dagens rabatt på miljöbilar.

ANNONS
ANNONS

I nuläget säger regelverket att miljöbilarna inte ska beskattas efter verkligt pris, utan efter det pris som beräknas att den närmast jämförbara bilen har.

”Bestämmelsernas utformning leder till onödig administration och merarbete för både arbetsgivare och oss på Skatteverket, men även oförutsägbarhet för bilbranschen och anställda”, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket och fortsätter:

”Det drabbar framför allt arbetsgivare och anställda och med ett nytt regelverk kommer det bli enklare och mer förutsägbart för alla parter.”

Samma schablonrabatt

Enligt det nya förslaget ska en schablonsrabatt på nybilspriset tillämpas baserat på biltypen.

På så sätt ska alla elbilar få samma schablonrabatt, alla laddhybrider samma och så vidare.

Om det nya förslaget träder i kraft ska elbilar få priset nedsatt med 350 000 kronor, laddhybrider med 130 000 kronor och elhybrider med 70 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Vidare får vätgasbilar en schablonrabatt på 275 000 kronor, gasbilar med 20 000 kronor och etanoldrivna bilar får en rabatt på 10 000 kronor.

Som högst får dock nedsättningen av priset motsvara 50 procent av nybilspriset.

De två andra förslagen går ut på att slopa uppräkningen av värdet av drivmedelsförmån och att nedsättning av förmånsvärdet för lätta lastbilar också bör beräknas enligt schablon.

Läs mer:  Rungande NEJ till ny skattechock på bilar [Dagens PS] >>