Dagens PS

Saab-fabrik får nytt liv – kan ge tusentals nya jobb

Saab-fabrik får nytt liv – tusentals jobb till Trollhättan
Om affären går igenom kan bilar snart rulla ut igen från Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 aug. 2023Publicerad: 05 aug. 2023

Den gamla Saab-fabriken i Trollhättan kan få nytt liv. Nu kan en än så länge hemlig investerare blåsa liv i biltillverkningen i de gamla Saab-lokalerna igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Saabs gamla fabrik i Trollhättan såg ut att gå en mörk framtid till mötes när elbilsutvecklaren Nevs sade upp i princip alla anställda, något Dagens PS rapporterat om bland annat här och här.

Ekonomin satte stopp

Nevs skapades 2012 när Kai Johan Jiang köpte majoriteten av Saab Automobiles konkursbo. Tanken var att bygga 10 000 bilar baserade på Saab 9–3, men det sattes stopp av ekonomiska svårigheter.

Nu avslöjar Sveriges Radios P4 Väst att en än så länge hemlig investerare vill satsa på News elbil Emily GT, ett projekt som fått stor uppmärksamhet.

Nevs grundare Kai Johan Jiang under en pressträff på fabriken i Trollhättan 2018. Foto: Adam Ihse/TT
ANNONS

Senaste nytt

Byggs i Saab-fabriken

Investeraren har skrivit på en avsiktsförklaring som gäller köp av Nevs-projekten Emily GT och Pons, och båda projekten ska utvecklas och tillverkas i de gamla Saab-lokalerna i Trollhättan uppger bland annat Ttela och P4 Väst.

Går affären igenom handlar det om mellan 1 500 och 2.000 arbetstillfällen för Trollhättan.

ANNONS

Många nya jobb

“Jag vet vilka det är men det är inget jag vill prata om”, säger Svante Andersson, som köpte Saab-fabriken från Nevs enligt Tala.

“Det får komma från Nevs men jag kan säga att det är en betydande del av fabriken som de kommer använda, även kontor och de behöver anställa ett stort antal medarbetare”, fortsätter han.

Full aktivitet i höst?

Representanter från Trollhättans kommun, Nevs, Stenhaga Invest och den potentiella köparen ska nästa vecka träffas i Trollhättan uppger P4 Väst.

“De nya investerarna är på bettet och har redan en plan framåt”, säger Svante Andersson enligt Ttela. “Det kommer vara full aktivitet redan från hösten.”

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och motor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Nevs i Trollhättan på väg att säljas (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS