Så mycket tar ditt bagageutrymme – egentligen

Uppdaterad: 24 mars 2022Publicerad: 24 mars 2022
bagage
Citroën Berlingo Multispace vinner Vi Bilägares test av bagageutrymme. (Foto: Pixabay)

Hur mycket som får plats i bilens bagageutrymme kan vara ganska oklart. Tidningen Vi bilägare har gjort en undersökning som bygger på läskbackar. Resultatet kan förvåna.

ANNONS
ANNONS

En bils bagageutrymme mäts vanligen i liter enligt den så kallade VDA-mätnormen. Men det är en metod som kan skapa problem – bland annat får tillverkaren räkna ”baljan” under golvet.

Vi Bilägare gjorde ett test baserat på hur många läskbackar som går in – dels för att det visar hur mycket ”fyrkantigt” bagage (lådor och resväskor) som får plats, dels för att området under golvet då utesluts. Bilar med ett mindre praktiskt utformat bagageutrymme ”straffas” i testet, resonerar tidningen.

Resultatet är i vissa delar häpnadsväckande. Kanske var det inte oväntat att en så kallad familjebuss (Citroën Berlingo Multispace) skulle ha det mest effektiva utrymmet. Men att det skiljer så mycket mellan uppfällda och nedfällda baksäten och så lite mellan en Suv och en bil i golfklass kanske får någon att höja på ögonbrynen.

Störst bagageutrymme i varje klass av bil:

Golfklass:

• Med uppfällt baksäte: Skoda Octavia Combi 1,5 TSI 150 (19/37 läskbackar med uppfällt/nedfällt säte)
• Med nedfällt baksäte: Volswagen Golf Sportsvan 1,5 TSI (12/41 läskbackar med uppfällt/nedfällt säte)

ANNONS
ANNONS

Mellanklass:

• Citroën Berlingo Multispace 1,2 Puretech 110 Shine XTR (30/68 läskbackar med uppfällt respektive nedfällt säte.) Bäst i test oavsett om sätet är uppfällt eller nedfällt.

Småbilar:

• Med uppfällt baksäte: Reanult Zoe / 2020 (10/22 läskbackar med uppfällt/nedfällt säte.)
• Med nedfällt baksäte: Honda Jazz Executive 1,5 i-MMD Hybrid /2020/2022: (6/32 läskbackar med uppfällt/nedfällt säte)

Suvar:

• Kia Sorento 1,6T Plug-in Hybrid/2021: (20/42 läskbackar med uppfällt/nedfällt säte) Bäst i test oavsett om sätet är uppfällt eller nedfällt.

Läs också:

Bästa laddhybriden – bäst i alla tester
Lavin av bilmärken – åtta nya till Sverige

ANNONS
ANNONS