Renault säljer sin majoritetsandel i Rysslands största biltillverkare AvtoVAZ – för en rysk rubel, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Den franska biltillverkaren Renault har haft mycket verksamhet i Ryssland och fick se sin aktie störtdyka när landet invaderade Ukraina, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Nu rapporterar Wall Street Journal att Renault nått ett avtal om att sälja av sina 69 procent av Rysslands största biltillverkare AvtoVAZ till NAMI, ett forsknings- och utvecklingsföretag backat av den ryska staten. AutoVAZ sålde under förra året cirka 350 000 bilar, 12 procent av koncernens totala försäljning.

Priset ligger på symboliska en rysk rubel, med en option om att köpa tillbaka aktierna inom en sexårsperiod, enligt WSJ:s källor.

Renault meddelar också att överför ägandet av en fabrik i centrala Moskva, som tillverkar fordon under varumärkena Renault och Nissan, till stadens styrande. Även där ska priset vara en rubel.

”I dag har vi tagit ett svårt men nödvändigt beslut; och vi gör ett ansvarsfullt val gentemot våra 45 000 anställda i Ryssland”, säger Renaults vd Luca de Meo, enligt WSJ som menar att beslutet visar hur kostsamt det har blivit att bryta med Ryssland – de senaste 15 åren har den franska bilkoncernen investerat miljarder euro i landet och lämnar nu alltså landet med cirka 0,03 euro tillbaka.

”Det är inga goda nyheter, men det är en bra lösning”, säger Cyril Meziere, representant för en av Renaults fackföreningar.

ANNONS
ANNONS

Marknaden verkar ha prisat in Renaults ryska förluster sedan tidigare – aktiekursen har inte rört sig nämnvärt på beskeden och handlas vid 12.15-tiden ned 0,4 procent.

Läs även: Renaults aktie störtdyker – exponerade mot Ryssland [Dagens PS]