Renault är den europeiska biltillverkare med mest exponering i Ryssland och bolagets aktier har sjunkit till den lägsta nivån sedan november 2020.

ANNONS

När länder världen över ökar sina åtgärder för att sätta tryck på Ryssland påverkas företag med exponering mot Ryssland. Sanktionerna från EU, USA, Storbritannien och nationer i Asien har fått den ryska rubeln att störtdyka.

Renault är den europeiska biltillverkare med mest exponering mot Ryssland, landet är bolagets näst största marknad där biltillverkaren årligen genererar cirka 5 miljarder euro, nästan 54 miljarder kronor, vilket är ungefär 12 procent av fordonsintäkterna, detta enligt Bloomberg Intelligence.

Renaults aktie fortsätter sjunka

Renaults aktie har sjunkit till sin lägsta nivå sedan november 2020. På tisdagen föll aktien med 11 procent i Paris, vilket sänkte bolagets marknadsvärdering till mindre än 7,5 miljarder euro, cirka 80,8 miljarder kronor. Aktien har sjunkit med 37 procent sedan den 16 februari, det skriver Bloomberg.

I går, torsdag stängde aktien på 24,20 euro, en minskning med 5,84 procent från onsdagen då aktien stängde på 25,70 euro.

Biltillverkare stoppar verksamhet i Ryssland

Biltillverkarna BMW AG, Mercedes-Benz Group AG och Volkswagen AG riskerar endast cirka 2 procent av sin försäljning, enligt Bloomberg Intelligences analytiker Michael Dean.

På grund av den ryska attacken mot Ukraina har Volkswagen stoppat sin produktion av bilar i de ryska produktionsanläggningarna i Kaluga och Nizhny Novgorod, bolaget har även stoppat alla leveranser av fordon till Ryssland, det framgår av ett pressmeddelande.

Daimler Truck Holding AG har också stoppat sin verksamhet i landet.

Renault startar om i Ryssland

Renault Avatozs satsning, som varit avstängd på grund av halvledarbristen, startade om på tisdagen i fabriken i Toljatti, men på grund av leveransproblem kommer bolagets fabrik i Moskva stå still ett tag till.

ANNONS
ANNONS

Bloomberg skriver att en talesperson från Renault har avböjt att kommentera hur sanktionerna kommer påverka bolagets verksamhet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Aktier med Rysslandsexponering tappar miljarder [Dagens PS]