Cem Bolukbasi tar en av de 22 åtråvärda platserna i Formel 2-serien, steget före F1. Detta efter att ha gjort succé i virtuella race i F1 esport series.

ANNONS

Den turkiske racingföraren Cem Bolukbasi har belönats med en plats i det tjeckiska stallet Charouz Racing i nästa års Formel 2-säsong, den näst högsta divisionen formel-serien, som brukar räknas som en farmaserie där de allra bästa av de 22 förarna har en god chans att få en plats i racingens toppdivision Formel 1.

Gjorde succé i datorspel

Bokubasis väg till F2 ha varit minst sagt ovanlig – han slog igenom i virtuella race i F1 Esport series, en racingserie i Formel 1-datorspelet gjort av Codemasters. Bolukbasi gjorde e-sportdebut under 2017 och körde i tre säsonger.

Under 2020 vann han Formula Renault Esport Series och gjorde dessutom succé på en riktig racingbana där han blev tvåa i GT4 European Series.

”Om jag aldrig varit i F1 Esports, skulle jag aldrig ha haft chansen att sätta mig in i en riktig bil. Jag skulle inte vara där jag är nu”, säger Cem Bolukbasi på en presskonferens.

Tror Formel 2-debuten ger folk hopp

Efter succén på den virtuella racingbanan och i GT4 fick han förra chansen att köra i formel 3 under förra säsongen, där han tog poäng i 13 av 15 race. Och nu får han alltså chansen i den näst högsta formel-divisionen F2.

”Jag tror att det också är väldigt viktigt att vara den första gamern som gör det här, eftersom det kan ge folk hopp. Om folk ser att en person kan göra det, kommer de att tro att de kan göra det också.”

Han backas av flera stora turkiska bolag och statliga myndigheter, samt Turkiets motorsportfederation, skriver ESPN.

ANNONS
ANNONS

Esport-varianten av Formel 1 har lockat en hel del kända namn, särskilt under pandemiåret 2020 då de virtuella tävlingarna delvis fick ersätta vanliga F1-race. Formel 1-förarna Guanyu Zhou, George Russell, Charles Leclerc och Alex Albon är några av de som vunnit race i esport-serien.

Läs även: Max Verstappen vinner Formel 1-VM efter jätterysare [Dagens PS]