Max Verstappen vinner Formel 1-VM efter en jätterysare där han körde om rivalen Lewis Hamilton på det allra sista varvet i det sista loppet i avslutningsracet i Abu Dhabi. 

ANNONS

Mercedes Lewis Hamilton och Red Bulls Max Verstappen hade båda 369,5 poäng inför det sista loppet i Abu Dhabi – upplagt för århundradets rysare i Formel 1, den som är först i mål av de båda vinner mästerskapet.

Det har varit fördel för Max Verstappen som haft ledningen under större delen av säsongen – men efter tre raka segrar inför avslutningsracet i Abu Dhabi hade Lewis Hamilton hämtat ikapp poängställningen. Verstappen skaffade sig dock fördel i avslutningen genom att vinna kvalet under lördagen och fick starta först under söndagens race.

Rejäl insats av Perez

Red Bull-föraren missade dock rejält i starten och Lewis Hamilton flög förbi i starten. Det såg ut att kunna bli en enkel resa mot segern för britten som hade rejäl fart och drygt åtta sekunders försprång efter första depåstoppet. Red Bulls andreförare Sergio Perez stannade dock ute på banan och tog över ledningen.

När Hamilton sedan skulle köra förbi mexikanen på det 20:e varvet bjöd Perez på en rejäl kamp och lyckades köra om Hamilton igen. Britten tog sig förbi, men Max Verstappen lyckades köra upp tiden och hamna rygg i rygg tack vare mexikanens insats.

Hamilton lyckades att utöka avståndet igen, men när Verstappen lyckades att byta bäck samtidigt som loppet var under virtuell säkerhetsbil blev avståndet visserligen upp mot 20 sekunder – men inte tillräckligt för Mercedes att också byta däck och behålla förstaplatsen.

Latifi körde ur – gav läge till Verstappen

Max Verstappen med nya fräscha däck kunde hålla ett högre tempo och ta ikapp tid. Lewis Hamilton höll dock också bra tempo på sina mer använda däck och med tio varv kvar hade Hamilton ett avstånd på 12 sekunder. Den stora frågan blev – håller däcken hela vägen med 44 varv i sig? Red Bulls teamchef Christian Horner sa med tio varv kvar i radion till Verstappen att han behövde ett mirakel för att vinna.

Miraklet kom också – men det var inte Hamltons däck. Vad som inte höll var Nicolas Latifis Williams-bil, och med en säkerhetsbil på banan kunde Verstappen byta till nya mjuka däck igen och samtidigt hamna rygg i rygg på Hamilton med endast ett varv kvar att köra när loppet körde igång igen.

ANNONS
ANNONS

Max Verstappen lyckades köra om rivalen på det sista varvet och ta hem mästerskapet i det rekorddramatiska Formel 1-VM 2021.

”Herregud vad lycklig jag är, kan vi göra detta i tio femton år till?”, jublar han ut i teamradion efter segern.

Läs även: Superjämnt i racingens toppklass F1 – fler dueller vi minns [Dagens PS]