Elektrifieringen har krävt drastiska åtgärder av märken som Lamborghini. På typiskt italienskt manér har de därför lanserat en ny flaggskeppsmodell med en V12. Den råkar även ha tre elmotorer och stavas Lamborghini Revuelto.

ANNONS

Revuelto är spanska och betyder att något en röra. Det kan sannerligen beskriva en bil som tar hänsyn till miljön genom att använda sig av elektrifiering för prestandans skull.

MISSA INTE: Vår podd om bilar – Dragläget – avsnitt 16 [Dagens PS]

Lamborghini Revuelto
Lamborghini Revuelto är märkets nya flaggskepp. (Foto: Lamborghini)

Inte vilken Lamborghini som helst

Revuelto är efterträdaren till Aventador och blir alltså det italienska märkets nya flaggskepp. Totalt pumpar den 6,5-liter stora V12-motorn och de tre elmotorerna ut 1 015 hästkrafter.

Det är nog för att katapultera bilen till 100 kilometer i timmen på 2,5 sekunder och vidare till en toppfart på över 350 knyck.

Kraften går ner i backen via alla fyra hjulen och en åttastegad dubbelkopplingslåda. Lamborghini kallar Revuelto för en HPEV – High Performance Electrified Vehicle.

Nästa pendlarbil?

Lamborghini Revuelto har ett batteri på 3,8 kilowattimmar och kan laddas från ett vanligt vägguttag eller från V12-motorn. Med den sistnämnda tar det blott sex minuter.

Syftet med batteriet är inte att gynna bilens gröna ambitioner, i stället är det en fråga om att maximera prestanda.

Med det sagt innebär elektrifieringen att utsläppen minskar med 30 procent, medan prestandan ökar med ungefär lika mycket.

Lamborghini Revuelto är framtidens superbil

På ren el kommer man ungefär 13 kilometer, vilket är i paritet med Mercedes-AMG GT 63 S E-Performance.

ANNONS
ANNONS

Revuelto har 13 (!) olika körlägen, som faller under olika kategorier. Körläget för stadskörning begränsar bilens effekt till 180 hästkrafter, vilket är gynnsamt för miljön.

Varken pris eller lansering har kommunicerats av Lamborghini. I år fyller det italienska märket 60 år, något som firas med pompa och ståt (och nya modeller).

Läs även: Lamborghini nya elektriska flaggskepp har en V12 [Dagens PS]
Läs även:
Italienska polisen levererade organ med Lamborghini [Dagens PS]