Dagens PS

Vi har synat nya Range Rover Sport

Fonten på nya Range Rover Sport
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 07 juli 2022Publicerad: 06 juli 2022

Range Rover Sport har varit en framgångssaga ända sedan introduktionen år 2004. Nu är en ny generation på ingång i kölvattnet av nya fullstora Range Rover. Vi begav oss till Kummelnäs utanför Stockholm för att ta en titt på bilen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Precis som på det nyligen lanserade storasyskonet präglas den nya Sportens formspråk av evolution snarare än revolution, och både framifrån och i profil känns modellen lätt igen från generationen innan.

Bakpartiet har dock fått en ny look med nummerplåten nedflyttad till stötfångaren för ett renare intryck, och designen som helhet har blivit mer minimalistisk.

De nya LED-strålkastarna är betydligt smalare än tidigare, listerna runt sidorutorna är bortplockade och dörrhandtagen är infällbara.

Range Rover Sport på bana

Range Rover Sport på bana

Mer plats, färre säten

Även om bilen på det stora hela är sig lik har den också växt på både längden och bredden, vilket sörjer för mer plats i både baksätet och skuffen.

Möjligheten att välja till en tredje sätesrad har man emellertid tagit bort. För att göra ekipaget mer lätthanterligt finns fyrhjulsstyrning att tillgå, men den är inte standard som på stora Range Rover.

Nya Range Rover Sport i Kummelnäs

Nya Range Rover Sport på plats i Kummelnäs

ANNONS

Lyxiga material och skärmarea i mängder

Interiören på nya Range Rover Sport inger en bestämd premiumkänsla, med genomgående fina material och god kvalitetskänsla. Det bjuds också på en hel del skärmyta.

Den i instrumenthuset är på hela 13,7 tum, medan mittkonsolen huserar en 13,1 tum stor, böjd touch-dito där majoriteten av alla funktioner sägs vara högst två klick bort.

Den aktiva brusreduceringen som är standard på storasyskonet är dock ett tillval här.

Nya Range Rover Sport i Kummelnäs

Nummerplåten har flyttats ner för en renare design

Raka sexor och mer laddbarhet

Drivlineutbudet domineras av raka sexor, och i den billigare änden av prislistan finner vi tre mildhybrid-alternativ – en bensinare och två dieslar på 400, 300 respektive 350 hästar.

Det erbjuds också två laddhybrider på 440 respektive 510 hästar med en elektrisk räckvidd på över 10 mil.

ANNONS

För den som har riktigt bråttom erbjuds även en 4,4-liters bensin-V8:a på 530 hästar. Samtliga drivlinor skickar kraften till alla fyra hjul genom en 8-stegad automatlåda. 

Grundpriset för nya Range Rover Sport ligger på 1 170 900 kr och modellen kommer till Sverige framåt slutet av 2022.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS