Toyota sackar efter konkurrenterna – och bolaget försöker bromsa bilindustrins omställning till elbilar, rapporterar New York Times. 

ANNONS

Hyundai går om Toyota på bränslecellbilar, rapporterar Yonhap News under måndagsmorgonen, enligt Finwire. Det är det senaste i raden av missöden för den japanska biltillverkaren som en gång sågs som världsledande inom miljöbilar med sin Toyota Prius.

Företaget har satsat hårt på vätgasbilar och hybrider framför en snabb omställning till elbilar – vilket innebär att om marknaden skiftar för snabbt mot elbilar så kommer Toyota att förlora på det.

Lobbar mot utsläppsregler och subventioner

Enligt New York Times lobbar nu Toyota världen över, i USA, EU, Australien, Storbritannien och andra länder mot striktare utsläppsregler för fossilbilar och subventioner för elbilar.

”Toyota har gått från en ledande position till en eftersläpare inom branschen”, säger Danny Magill, analytiker på InfluenceMap, en tankesmedja i London som spårar företags klimatlobbying. Toyota får ett D- av InfluenceMap, sämst av fordonstillverkarna.

”Vi håller med och anammar det faktum att helelektriska fordon är framtiden. Men för lite uppmärksamhet ägnas åt det som händer mellan idag, när 98 procent av de sålda bilarna och lastbilarna drivs åtminstone delvis av bensin och den helt elektrifierade framtiden”, säger Eric Booth, en talesperson för Toyota i ett uttalande enligt New York Times.

Donerat till klimatförnekande politiker

Toyotas strategi är att vätebränsleceller kommer att vara en stor teknologi för personbilar på längre sikt, och att gas-elektriska hybrider effektivt kan sänka utsläppen fram tills dess. Bilar som drivs av vätgas är dock fortfarande väldigt dyra, och vätgas som bränsle finns inte tillgängligt på en bred marknad.

ANNONS
ANNONS

Toyota framhåller sig själva som ledande i en grön omställning, men kämpar samtidigt emot åtgärder som andra säger är avgörande för en snabb grön omställning. De är bland annat det företag som donerat mest pengar till republikanska politiker i USA som både är skeptiska mot fakta om att klimatförändringarna orsakats av människan och att Donald Trump förlorade valet 2020, enligt New York Times.

Läs mer: Toyotachefen sågas: ”Ger bort sina marknadsandelar”