Toyotachefen Akio Toyoda sågas av tunga aktieägare, efter att han själv kritiserat Japans plan att förbjuda försäljning av fordon med nya förbränningsmotorer 2035. 

Förra månaden signalerade Toyota en förändring i sitt arbete mot klimatförändringarna, då de sa att de skulle se över sitt lobbyarbete och vara mer transparenta gällande vilka steg som företaget tar för att nå klimatneutralitet 2050.

”Tycker regler och lagstiftning bör följa efter”

Detta sågs som ett sätt att möta kritik från investerare och aktivister. Men det höll inte särskilt länge, bara tre dagar efter uttalade Toyotas president Akio Toyoda sig i rollen som ordförande för Japanska biltillverkarföreningen och kritiserade Japans beslut att förbjuda försäljning av nya fordon med förbränningsmotorer från 2035.

”Vad Japan behöver göra nu är att utöka sina alternativ för teknik. Jag tycker att regler och lagstiftning bör följa efter”, sa Akio Toyoda och tillade:

”En politik som förbjuder bensindrivna eller dieselbilar från början skulle begränsa sådana alternativ och kan också få Japan att förlora sina styrkor”.

Uttalandet får nu hård kritik av flera av Toyotas egna investerare.

”Vi är verkligen oroliga över att Mr. Toyoda inte verkar inse vad som står på spel här”, Jens Munch Holst, vd på danska AkademikerPension som är ett av fem bolag som är kritiska som Reuters pratat med.

”Toyota borde gå i bräschen”

De andra är Norska Storebrand Asset Management, Nordea Asset Management, Church of England Pensions Board och KLP, Norges största pensionsfond.

ANNONS
ANNONS

”Som aktieägare i Toyota engagerade vi oss aktivt med företaget och fick försäkringar om att alla dess lobbyverksamheter, inklusive branschorganisationer, skulle granskas och rapporteras i år”, säger Jan Erik Saugestad, vd på Storebrand Asset Management.

”Fullständig elektrifiering av transporter är avgörande för att vi ska kunna uppfylla våra klimatmål och Toyota borde gå i bräschen för detta snarare än att förlänga produktionen av nya förbränningsmotorer och ge bort sina marknadsandelar till andra företag”.

Läs mer: Toyota Yaris är Årets Bil 2021