Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla med vd Elon Musk har precis släppt sin rapport för andra kvartalet – mottagandet är svalt.

ANNONS

Tesla kommer in med något starkare försäljningssiffror i sin rapport för årets andra kvartal än under samma period i fjol, men någon överraskning i positiv bemärkelse är inte delårsrapporten då leveranstakten sjunker.

Rapporten är något sämre än analytikernas förväntan, uppger CNBC och berättar att Tesla levererade 254 695 elbilar under andra kvartalet i år.

Under andra kvartalet förra året levererade bolaget 201 250 elbilar.

Brist på reservdelar och fortsatta störningar i leveranskedjan uppges ha dragit ner försäljningstillväxten för Elon Musks Tesla under årets andra kvartal, även om tillväxten blev 26,5 procent.

Det är ändå en nedgång med 18 procent från rekordleveranserna av elbilar 310 048 under första kvartalet i år.

Det som främste sätter käppar i hjulet för Tesla att växa i fas med sin egen prognos (se längre ner i artikeln) är bland annat Kinas noll-covid-politik med totala nedstängningar i kinesiska megastäder, däribland i Shanghai där Tesla har en fabrik.

Det har hindrat Tesla från att gasa

Företaget deklarerade i samband med rapporten för första kvartalet att siktet under en horisont på flera år är inställt på att öka tillverkningskapaciteten ”så snabbt som möjligt”.

Vidare hette det att förväntan är att ”uppnå en genomsnittlig årlig tillväxt på 50 % i fordonsleveranser”.

ANNONS
ANNONS

Tesla tampas med, enligt CNBC, ”höga kostnaderna för att bygga ut och starta upp produktionen vid nya fabriker i Austin, Texas och nära Berlin – utöver sina fabriker i Fremont, Kalifornien och Shanghai”.

Teslas vd Elon Musk har jämrat sig över att fabrikerna kostar bolaget miljarder och Tesla har hittills heller inte lyckats producera tillräckligt med fordon eller batterier som motiverar kostnaderna, konstaterar CNBC och förklarar att Teslas andel av elbilsmarknaden väntas minska framöver till följd av hårdare konkurrens.

Läs mer: Uppmaningen till Tesla: “Fixa er skit nu!” – Motor [Dagens PS]