Dagens PS

Mercedes nya elsystem ger supergrepp i alla lägen

Ny patentansökan från Mercedes som kan göra elbilskörningen ännu roligare. (Foto: Mercedes och Tyska Patent- och Varumärkesverket)
Ny patentansökan från Mercedes som kan göra elbilskörningen ännu roligare. (Foto: Mercedes och Tyska Patent- och Varumärkesverket)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 05 maj 2025Publicerad: 05 maj 2025

Tysk ingenjörskonst i ny tappning? Mercedes hemliga vapen kan förändra hur vi ser på elbilar – och kurvtagning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mercedes-Benz har tagit ett djärvt steg in i framtiden för elektrisk mobilitet genom att ansöka om ett europeiskt patent som indikerar en revolutionerande förändring i hur elbilar hanterar kraften på vägen.

Istället för att förlita sig på konventionella metoder för kraftöverföring och -fördelning, utforskar den tyska biltillverkaren nu integrationen av ett dubbelkopplingssystem direkt i elmotorns drivlina.

Denna innovation öppnar upp för möjligheten till äkta torque vectoring, en teknik som tidigare ansågs vara exklusiv för fordon med en dedikerad motor per hjul. Genom att på detta vis kunna styra kraften oberoende till vänster och höger hjul, även med en enkel motoraxel, siktar Mercedes på att dramatiskt förbättra köregenskaperna hos sina framtida elbilar.

Patentet från Tyska Patent- och Varumärkesverket. (Foto: Tyska Patent- och Varumärkesverket)
Patentet från Tyska Patent- och Varumärkesverket. (Foto: Tyska Patent- och Varumärkesverket)

Ny era för elbilskontroll

Kärnan i detta nyskapande system utgörs av en sammansättning av noggrant utvalda komponenter. Det handlar om ett robust och samtidigt kompakt hölje som inrymmer två avancerade höghastighetskopplingar. Dessa kopplingar aktiveras med hjälp av hydrauliska kolvar, och hela processen styrs i realtid av en sofistikerad elektronisk enhet som är sömlöst integrerad med elmotorns drivlina.

En av de största utmaningarna i utvecklingen av detta system har varit att säkerställa att kopplingarna kan hantera de extremt höga rotationshastigheter som elmotorer genererar, ofta uppemot eller till och med över 20 000 varv per minut.

Att konstruera kopplingar som kan operera under sådana förhållanden utan att riskera haveri representerar en betydande teknisk bedrift och är en nyckelfaktor för att denna lösning ska vara genomförbar i praktiken.

Elchocken: Mercedes nya elbil kan få 1000 hästar

Mercedes-AMG teasar nu med en kommande modell som ser ut att vara en helt ny version av deras GT 4-dörrars. Om ryktena stämmer kan den här spännande bilen

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tekniken som förändrar spelreglerna

I de flesta elbilar som idag rullar på våra vägar, och som är utrustade med en enkel elmotor per axel, sker fördelningen av kraften till hjulen genom en traditionell öppen differential som är monterad i en enkelväxlad växellåda. I dessa system används elektronisk antisladd och mjukvarubaserad momentstyrning för att reglera kraftleveransen, vilket ofta innebär att motoreffekten behöver reduceras för att upprätthålla stabiliteten.

Mercedes chock-släpp: Nya G-Klassen rakt från 80-talet

Mercedes G-Klass gör en tidsresa. En ny specialutgåva flirtar vilt med 80-talet, men bara ett fåtal får chansen. Mercedes-Benz presenterar nu en

Mercedes-Benz nya, patenterade tillvägagångssätt innebär ett paradigmskifte jämfört med denna etablerade teknik. Genom att placera två interna kopplingar direkt i drivlinan skapas förutsättningar för aktiv torque vectoring. Hydrauliska ställdon kan dynamiskt koppla in och ur dessa kopplingar, vilket ger en omedelbar och precis kontroll över hur mycket kraft som skickas till respektive hjul på samma axel.

Denna förmåga att fördela kraften individuellt mellan vänster och höger sida resulterar i en avsevärt förbättrad hantering i kurvor, ökad traktion på hala underlag och en generellt högre prestandanivå. Föraren kommer sannolikt att uppleva en mer responsiv och dynamisk körupplevelse, där bilen känns mer balanserad och förutsägbar även under krävande förhållanden.

Mercedes: Elbilen får el från lacken

Mercedes utforskar banbrytande “solfärg” som i framtiden skulle kunna addera tusentals kilometer till räckvidden för elbilar varje år. Under optimala

Framtidens utmaningar och möjligheter

Även om patentbeskrivningen inte går in på detaljer kring vissa praktiska aspekter, kan man dra vissa slutsatser. Det är troligt att kopplingarna kommer att spela en roll även i det regenerativa bromssystemet. Genom att hålla kopplingarna låsta eller delvis inkopplade under inbromsning kan negativt vridmoment effektivt överföras tillbaka till motorn, vilket bidrar till att ladda batteriet och samtidigt bromsa bilen.

Det återstår dock att se vilka konsekvenser detta avancerade system får när det gäller fordonets totala vikt och produktionskostnad. Båda dessa faktorer är av stor betydelse för både tillverkare och potentiella köpare. En ökad komplexitet i drivlinan kan potentiellt leda till högre tillverkningskostnader och därmed ett högre pris för konsumenten. Dessutom kan tillagda mekaniska komponenter innebära en viss viktökning, vilket i sin tur kan påverka bilens energieffektivitet och räckvidd.

ANNONS

Elbil får flygkänsla – Mercedes lanserar sensationell Steer-by-wire

Mercedes-Benz tar ett djärvt steg in i framtiden och introducerar ett revolutionerande “by-wire”-styrsystem i sina bilar från nästa år. Detta innebär att

Dubbelkopplingsteknik 2.0

För att Mercedes-Benz nya lösning ska få en bredare spridning på marknaden är det avgörande att de tydligt kan demonstrera de konkreta fördelarna i form av snabbare respons, högre precision och överlägsen total prestanda jämfört med befintliga system.

Dagens väl utvecklade antisladdsystem, som reglerar bromsning och motoreffekt utan att addera mekanisk komplexitet, utgör en stark konkurrent. Införandet av mekaniska kopplingar innebär också att man måste ta hänsyn till underhållsaspekter, då dessa är slitdelar som med tiden kommer att behöva inspekteras och eventuellt bytas ut.

Bildbonanza: Mercedes lyx-buss med karaoke

Mercedes-Benz har nyligen visat upp konceptbilen Vision V på bilmässan i Shanghai, en försmak på en ny generation lyxiga transportfordon. Bilen, som

Trots dessa potentiella utmaningar representerar Mercedes-Benz utforskning av dubbelkopplingsteknik i elbilar ett spännande steg framåt i utvecklingen av mer dynamiska och engagerande elektriska fordon.

Vad är torque vectoring?

Torque vectoring är en avancerad teknik som används i fordon för att förbättra kurvtagning och stabilitet. Systemet har förmågan att aktivt fördela vridmomentet (kraften som får hjulen att rotera) individuellt till varje hjul.

  • Förbättrad kurvtagning: Genom att öka vridmomentet till det yttre hjulet i en kurva och minska det på det inre, hjälper systemet till att “rotera” bilen runt kurvan. Detta minskar understyrning (när bilen tenderar att fortsätta rakt fram) och kan även motverka överstyrning (när bakdelen av bilen sladdar).
  • Ökad stabilitet: På hala underlag eller vid snabba accelerationer kan torque vectoring hjälpa till att maximera greppet genom att skicka kraft till de hjul som har bäst fäste.
  • Olika metoder: Det finns olika sätt att implementera torque vectoring. Vissa system använder sig av individuella motorer per hjul (vanligt i vissa elbilar), medan andra använder sig av mekaniska differentialer med elektronisk styrning eller till och med bromssystemet för att simulera effekten. Mercedes-Benz nya patentlösning involverar en dubbelkoppling i en enkel elmotoraxel för att uppnå denna individuella kraftkontroll.
  • Fördelar: Ger en mer dynamisk och säker körupplevelse, med bättre respons och kontroll i olika situationer.

Elbilsbubblan: Vilka elbilar blir kommande samlarfynd?

Elbilarna har sedan sin återkomst på vägarna tagit enorma kliv framåt. Från att ha varit ett udda inslag är de nu en allt vanligare syn. Men vilka av

ANNONS

Läs också:

Ordförande i bostadsrättsförening vräkt – svartuthyrning avslöjad. News 55

Elbil för under 1 000 kronor i månaden? E55

Kina säljer av amerikanska statspapper – långsamt. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS